Oceaantherapie in Portugal

Oceaantherapie in Portugal

Voor ons strekt zich een immens turquoise vlakte, tot zo ver de einder rijkt. Helemaal glad gestreken met gouden parels als sterren in een naderende nacht. We laten ons meevoeren met zowel dit fraaie zicht als met het kabbelende geluid. Dat gelijk het tij komt en gaat. Wat een rust! Zo met de voeten in het zand komen we tot ontspanning. Portugese kinderen spelen vrolijk met een bal. Toeristen zonnen en lezen de dag weg. De Atlantische geeft eenieder vreugde, rust en verbondenheid. Maar ook een gevoel van vrijheid. Als een soort van ritueel gaan we iedere dag een uur naar het strand, hoe druk het in ons bewogen leven ook is. Met een boei als einddoel geniet ik van het gevoel in bewegend zout water te zwemmen. Als een doop dompelt Eus zich iedere dag in de oceaan. Het is als oceaantherapie in Portugal; Waves of wellness.

Dagelijks ritueel

Ieder jaar bezoeken miljoenen toeristen de prachtige stranden van Portugal. De Algarve wordt zelfs ieder jaar weer uitgeroepen als de beste strand bestemming van Europa. Niet alleen geroemd door de diversiteit aan baaien, maar ook door de zuiverheid van het water. Want vrijwel ieder strand is in het bezit van een blauwe vlag. En wat is het dan dat zoveel mensen zich aangetrokken voelen tot de oceaan? Voor sommigen is het om tot rust te komen, en voor anderen om hun hobby’s zoals surfen, zeilen of kanoën uit te oefenen. Maar bijna ieder mens voelt zich in of aan de voet van de oceaan meer senang. En voor velen, net als wij, wordt het een dagelijks ritueel; Oceaantherapie in Portugal.

Een oceaan aan emoties

Zo lijkt het of je zo vlak bij de oceaan beter met je emoties overweg kunt. Want met zoveel bewegend water naast je gaan de tranen vanzelf stromen. Of struinend langs een bulderende oceaan kan niet geuite woede opwekken. Maar het is vooral tijdens die dagen met een kalme oceaan dat jij je als vanzelf vredig van binnen gaat voelen. Weer leeft in het moment. Misschien beschikt de oceaan, net zoals de mens, over vele emoties. Maak maar eens foto’s van wat eronder en tussen de golven gebeurt. Mensen die in contact staan met alle facetten van emoties, voelen zich zo ie zo meer ontspannen. En wist je dat het zoutgehalte van het vruchtwater in de baarmoeder hetzelfde is als dat van de oceaan? Wellicht voel jij je daarom als een foetus veilig geborgen daar. Het is als oceaantherapie in Portugal.

Oceaantherapie in Portugal

Ook in ons leven beleven wij naast heel veel vreugde ook andere emoties. Om juist die vreugde te bestendigen. Soms lopen dingen anders dan we zouden willen. Dan kunnen we ons ons als latino’s even laten gaan als een kolkende zee. Vooral als je als Nederlander zaken snel opgelost wilt hebben, wordt hier in Portugal al snel je geduld getest. Net als een kalme oceaan nemen Portugezen, de dingen meer zoals ze komen. ‘Com calma’. Zo kunnen we ons soms verdrietig voelen als dierbaren kampen met hun gezondheid aan het einde van een lange of te korte reis. De momenten samen zijn dan zo waardevol. Het besef van eindigheid geeft ook dankbaarheid voor het moment. Al deze emoties, zoals vreugde maar ook angst voor verlies komen beter tot hun recht nabij de oceaan. Zo is ons dagelijks ritueel een zalving voor de ziel.

Relax, rust en regelmaat

Soms hebben we gasten die niet meer willen dan heerlijk relaxen in onze hideaway, of even naar het strand gaan. Ze vertrekken dan met een; “Wat een heerlijke plek, we zijn helemaal tot rust gekomen.” En dat is zichtbaar. Want het lijkt dat gedurende hun verblijf de rimpels verdwijnen, de kaken zich ontspannen en er weer kleur op de konen komt. Als we ons overgeven aan rust en regelmaat zoals eb en vloed kan dat een helende werking hebben: Oceaantherapie in Portugal.

Sea you at the ocean

Met andere woorden, mocht je er nog even er tussenuit willen; schrijf je op vrijwillige basis in voor oceaantherapie in Portugal. Het kost niets. Het strand is vrij. Tijdens de herfst is het oceaanwater zelfs warmer als in de zomer. Vorig jaar hebben wij in december nog gezwommen met dagtemperaturen van 22°C. Wij geloven dat ons dagelijks ritueel levensverlengend is.  Of in ieder geval bijdraagt aan kwaliteit van leven. Je laadt op in een mum van tijd en maakt weer contact met wat er in je leeft. Wat het ook zij, een kalme of kolkende zee. Alles is geoorloofd, want de oceaan is altijd in beweging. Dat is haar, maar ook onze natuur. Sea you at the ocean!