Lucky league of Lagos

Lucky league of Lagos

Genietend van onze detox Smoothie bij de lunchroom Sweet Home horen we ineens; “Hai there, Lucky league of Lagos!” Alsmede door het olijke gezicht van onze palmdokter, zo ook door deze uitspraak proesten we het uit. Met de spetters van het groene goedje bevuilen we zowel onze T-shirts als de tafel. Hola Pedro, como estas?”, roepen we enthousiast. “Always nice to see you both happy!” zegt hij terwijl hij een stoel naast ons plaatst. Pedro is altijd goed gemutst met een brede glimlach op zijn gezicht. Al tijdens ons verblijf in Monchique heeft hij onze palmen behandeld tegen de palmkever. Ook hij woont in de buurt van Lagos. “Ja, we mogen ons gelukkig prijzen”, reageer ik. “Helemaal nu we wonen in Lagos vlakbij strand, stad en in de rust.”

Vrolijkheid in de vroege morgen

Vooral nu tijdens de lente, omringd door een prachtige bloemenzee, kan ons geluk niet meer stuk. Ik weet vaak niet of ik links of rechts moet kijken om al deze pracht op de camera te krijgen. Sinds een tiental jaren post ik ‘s morgens indrukken van de schoonheid van mijn woonomgeving op Facebook. Dit leidt veelal tot positieve reacties van ‘FB-vrienden’. Sommige volgers schrijven mij dat ze door die foto’s de dag blij beginnen. Hierdoor raak ik nog meer geïnspireerd om mijn tijdlijn met kleur te vullen. Inmiddels heeft zich dit ontwikkeld tot mijn dagelijkse ochtendritueel. Een vriendin van mij beweert; “Je kunt er een Zwitserse klok op gelijk zetten. Net voor zes uur Nederlandse tijd bewonder ik je afwisselende plaatjes met bijpassende motiverende teksten.” Pedro heeft gelijk. Wij voelen ons een ‘Lucky league of Lagos’.

Ups en Downs

Echter krijg ik soms ook wel eens een opmerking. “Als ik Facebook mag geloven zijn jullie altijd ‘happy go lucky’.” Ja, grotendeels is dat ook zo. Maar hoewel wij ons een ‘Lucky league of Lagos’ voelen, kennen wij naast de ‘ups’ ook wel eens de ‘downs’. Licht schijnt helder als het ook het donker heeft gekend. Toen Joy even ernstig ziek was, liepen we zonder haar met een stevige knoop in onze maag. We deelden onze angsten, maar hielden onze focus op; ‘Het komt goed!’. Nu zij weer beter is genieten we nog meer van het lieve dier. Juist omdat zij zo in de ‘Lucky league of Lagos’ past.

Geluk niet alleen in betere tijden

Hoe je geluk ervaart wordt juist het meest getest in moeilijke tijden. Nu bevinden wij ons hier in Lagos in optimale omstandigheden. Onze stranden worden uitgeroepen als één van de mooiste ter wereld. Bovendien wonen we in een prachtig natuurrijk gebied dichtbij de stad. En dat terwijl we ons gelukkig mogen prijzen met fijne vrienden en gave gasten. En last but not least; iedere dag zijn we dankbaar samen te zijn. Toch blijft voor mij een gevoel van welbevinden een bewuste keuze. Echt diep van binnen vreugde ervaren, en schaterlachen vanuit je tenen doe ik sinds ik alle uithoeken van verdriet, boosheid, radeloosheid, paniek en angst doorworsteld heb. Destijds verkoos ik al deze gevoelens toe te laten, wel in begeleiding. En dan weer door.

Relativeren

Zo zijn het palet aan gevoelens, van donker naar licht, mij niet vreemd. Echter concentreer ik mij, net als mijn foto’s op Facebook, op het kleurrijke vrolijke palet. Zelfs al is het druilerig weer, zijn er altijd wel ergens lichtpuntjes te vinden. Vind je ook niet? Mocht ik toch onverhoopt met het verkeerde been uit bed stappen, ga ik de deur uit en wandel. In het begin is het net of je het ‘grumpy’ gevoel bent, of het jou bestuurt. Zodra je echter in beweging komt, ruimte ziet en voelt, je zintuigen openzet, ben je weer daar waar je wezen moet; in het ‘hier en nu’.

Lesje geleerd

Maar mocht er een donkere wolk blijven hangen, dan weet ik dat ik er iets van te leren heb, en onderzoek wat het dan is. Mijn makken is dat ik ongemerkt over mijn grenzen ga. Of niet een goede balans weet te houden tussen inspanning en ontspanning. Dan verander ik de situatie. Ik ben geen slachtoffer. Maar hoop door bewustzijn mij niet twee keer aan dezelfde steen te stoten. Helaas lukt dat niet altijd. Inmiddels heb ik sneller door wat mij energie geeft en waar mijn energie lekt. En neem de signalen serieus.  Waardoor ik eerder mijn grenzen trek. Eus waarschuwt mij; “Geef jezelf niet te snel weg. Laat ook een ander eens het initiatief nemen”. Gelukkig heb ik dat de laatste tijd meer in balans.

Helikopterview en doelgerichtheid

Onlangs bewonderde ik met een aantal gasten ooievaars die boven ons weiland in cirkels vlogen. Dit duurde een klein half uur en toen zag je ze doelgericht naar het zuiden vliegen. Ik vergelijk dit beeld met een draaikolk aan gevoelens. Je draait erin rond, je belicht het van boven en beneden. Dan koers je daarheen waar je naartoe wilt, en wat het beste voelt. Voor deze ooievaars was dat het zuiden. Evenals de ooievaars heb je voor een algeheel gevoel van welbevinden een helikopterview en focus nodig. Dus gelukkig zijn is niet alleen ‘a state of mind’, het is een keuze.

En dat kan alleen maar een ware keuze zijn als je het weet om te zetten in handelen. Dus gaan voor je geluk! Be a lucky find. Onprettige gevoelens horen ook bij het leven. Je omarmt ze, doorvoelt ze en laat los. Op koers naar a joyful journey.