Lichtvoetig leven; wat is dat?

Lichtvoetig leven; wat is dat?

Tijdens een door ons georganiseerde wandeling in de glooiende heuvels van Silves hebben we het over de chaos in de bouw in de Algarve. Bijvoorbeeld; Je bestelt dubbele ramen op maat en je krijgt ramen die ruimte overlaten voor ongewenste airco. Of een elektricien die na vooruit betaling niet meer komt opdagen. Sommigen krijgen te maken met vergunningen die eeuwig uitgesteld worden. Het is soms net een slapstick, niet te filmen. Terwijl we peuzelen van de sappige vruchten die ons omringen, lachen we deze inefficiëntie weg. Want ondanks deze tegenslagen genieten we volop van het lichtvoetig leven Algarve. Want er is zon, velden vol sinaasappels en granaatappels, een weidse oceaan, en…geen stress! Die oogst is binnen.

Gewoon zijn zonder stress

Portugezen houden niet van stress. Maar zonder stress kun je juist goede dienstverlening bieden. Zo maakt men hier nog tijd voor een praatje in de winkels of restaurants. Zowel residenten als toeristen voelen zich thuis. Geen maskers, geen schijn ophouden, geen gedoe. Dus je kunt gewoon jezelf ‘zijn’. Waarom is dat in het dagelijkse leven in Nederland soms anders? Waarom is er die stress, die zoveel mensen het leven zuur maakt? Hoe komt het dat een mens doorgaans altijd meer en meer wil terwijl het leven zoveel eenvoudiger is met minder? En hoe heeft het zo ver kunnen komen dat uitgekauwde onderwerpen schering en inslag zijn. Dit terwijl men zich ook kan bezigen met genieten, contacten onderhouden, werken en gewoon je ding doen. Typerend voor een lichtvoetig leven Algarve

Wat is jouw brandstof?

Terwijl wij langs de branding wandelen laten we onze gedachten gaan over de zin en onzin van het leven. Zoals de eindeloze discussie over wel of niet vaccinerenen met daarmee de polarisatie binnen de samenleving vinden we totaal onzinnig. Genieten van wat het leven te bieden heeft, dankbaar zijn voor wat je hebt, geeft zin aan het leven. Invulling geven aan je leven komt van binnenuit. Het is een ‘drive’ die je niet kunt uitleggen maar waarvoor je wel de verantwoordelijkheid hebt om het in een vorm te gieten. Het te activeren. Want daar word je blij van. Het is tenslotte jouw brandstof. Die maakt dat je lichtvoetig door het leven gaat, en tegenslagen op de kop toeneemt. Dus weten wat jouw ‘drive’ is, is een voorwaarde voor een lichtvoetig leven Algarve of waar dan ook in deze wereld.

Meer met minder

Is gelukkig zijn en lichtvoetig leven gerelateerd aan geld? Het staat buiten kijf dat geen geldzorgen hebben je leven verlicht. Maar heb je heel veel, meer dan twee keer modaal, dan hangt het af van je karakter of je nog steeds tevreden blijft. Want wat we hoorden van gasten na heel veel verdienen; “Het is als een gouden kooi. Je wilt steeds meer verdienen maar de relaties en vriendschapsbanden boeten in. Je koopt dure zaken om het gebrek aan echt geluk te compenseren. Dus we hebben het roer omgegooid.”  Waarschijnlijk met meer heb je minder oog voor de kleine dingen die het doen. Terwijl die kosteloos zijn. Dus je kunt concluderen dat zolang er binnen een mens een leemte voelbaar is, hij of zij dat probeert op te vullen. En vaak niet van binnen uit, maar met materie of dat een ander die leegte moet vullen.

 

Je druk of dik maken

Je hoofd vullen met zorgen kan ook een afleiding zijn om (leegte) niet te hoeven voelen. Vooral als je zorgen maakt om anderen hoef je nooit stil te staan bij jezelf. Kun je niet op je lauweren rusten. Zoals hier; blik op de einder, voelen wat er te voelen valt. Voeten in het zand, wind door je haar, en staren maar. Het lichtvoetig leven Algarve. Of een andere manier om leegte te vullen is je buik vol te eten. Het is heerlijk om daar van te genieten. Vooral met zo nu en dan een Portugese wijn erbij. Maar als je bij elke tegenslag de koelkast of wijnkelder induikt, is het een vlucht en geen vertier.

Perfectionisme

Of, waar ik nog wel eens last van heb is het gevoel het niet goed genoeg te doen. Door mij daar bewust van te zijn, wordt het steeds minder. Want om meer mijn best te doen dan nodig is, ontneemt mij mijn authentieke lichtvoetigheid. Dus concentreer ik mij op mijn intentie en ga er vanuit; meer dan mijn best kan ik niet doen. Als er verbeterpunten zijn dan hoor ik het graag, denk ik dan maar. Want ik verkies een lichtvoetig leven Algarve.

Lichtvoetig leven Algarve

Terug naar de gesprekken door de sinaasappel boomgaarden van Silves. Juist door een te kort aan focus en ‘drive’ ontstaat er stress. Onbezielde arbeid. Als afnemer van die diensten moet je in plaats van te genieten van zoete sappige sinaasappelen door een zure appel heen bijten. Omdat beloftes nooit worden ingelost. Zoals kaarsen opsteken in een sterke storm. Gerommel in de marge. Jammer want het kan zo anders. Zo hebben wij tijdens de renovatie bouwvakkers gehad die zongen tijdens de arbeid. De vertrekken aanveegden voordat ze weg gingen. Over de werkzaamheden vond er overleg plaats. En diensten werden op tijd geleverd. Zinnige arbeid.

Dus hoe kun jij je blijven focussen op jouw innerlijke motor? En van daaruit doen wat zin geeft. Waarom doe je de dingen zoals je ze doet? Is dit vanuit een te kort (schieten), of juist vanuit een innerlijk gevoel van overvloed? Hoe kun je lichtvoetig het nieuwe jaar in wandelen?

Mocht jij jouw innerlijke ‘drive’ nog niet ontdekt hebben? En wil je dat gaan vinden kun jij je altijd inschrijven voor een coaching (online).