Last minute Lagos

Last minute Lagos

Hebben jullie nog plek voor een last minute Lagos? Het is hollen of stilstaan. Na de zoveelste persconferentie wordt er dan weer geannuleerd, of juist dan weer volgeboekt. Het maakt ons niet meer uit. Je leert flexibel te zijn, en ook last minute te leven. Daarmee bedoel ik; dingen te nemen zoals het komt. De dag te plukken; zoals samen een zonsopgang te beleven. Of juist extra attenties aan gasten te geven. Zoals een gast die voor het ontbijt op is, alvast zijn cappuccino te brengen. Ter elfder ure een Art of Joy boot te organiseren voor een dolfijne dag. Dat is pas echt last minute Lagos. Want last minute heeft iets spontaans, ongepland, maar is zo verrassend fijn. Last minute samen met gasten op uitnodiging van onze buurvrouw/vriendin huisgemaakte Margarita’s tasten, terwijl iedereen zijn eigen versnapering mee brengt.

Last minute Lagos leven

Zo houden wij van ons’ last minute Lagos leven. Iedere moment beleven wij als ware het de laatste. Door de jaren heen hebben we nog meer het besef gekregen hoe jezelf een bijdrage kunt leveren aan het ontstaan en verlopen van een vreugdevolle dag. Zoals een goed gesprek met gasten tijdens het vieruurtje. Terwijl de h(E)use bitterballen, en de sprankelende witte wijn je op dreef brengen. Zo zijn er tal van mogelijkheden om jouw dag en dat van anderen op te fleuren. Zelfs tijdens het regenachtige weer in Nederland. Doe iets geks, waar jij je beter door voelt, en wellicht indirect ook anderen. Ga samen naar een museum, of een leuke expositie. Geef mensen die je tegenkomt een glimlach. Dit doet wonderen. Het hoeft dus niet groots te zijn. Houd het simpel.

Inspiratie

Volgens Aristoteles hoef je, als je deugdzaam handelt, anderen niet te benadelen. Wanneer jij geniet, moedig je juist een ander aan dat ook te doen. Als jij moedig je droom gaat leven betekent dit niet dat je de moed van een ander wegneemt. Sterker nog: je kunt anderen inspireren om ook uit hun comfort zone te stappen en plots last minute het roer om te gooien. Zo ontmoette ik laatst iemand die op zijn 65ste van accountant overgestapt is naar het organiseren van zeilboottochten. Ook last minute, dus. Maar de tijd verstrijkt dus wil je nog… En terwijl ik dit blog schrijf heeft Eus stiekem een last minute verrassing voor mij; een droomwens die uitkomt. Een vliegles boven West- Algarve!

Spontane actie Faro

Laatst moest een vriendin haar auto voor de revisie achterlaten in Faro. Ze had er totaal geen zin in. Zoveel wachttijd. Plots kwam ik op het idee. “Ik ga met je mee en laat je Olhoa en Faro zien.” In Faro waren we verrast over de monumentale vervallen gebouwen. Als dieven slopen we een prachtig pand binnen met Portugese ‘azulejos’. Al rap werden we achtervolgd door de aannemer die riep; “Dames dat kan zomaar niet!” Wij verontschuldigden ons met een; “Wij zijn te nieuwsgierig om dit pareltje niet van binnen te zien.” Het resultaat was dat deze aannemer ons nog een aantal mooie projecten van oude panden gerenoveerd in moderne stijl liet zien. Dit keer dus geen last minute Lagos maar een impulsieve actie in Faro. En ik zag bij mij vriendin een lang gekoesterde droom uitkomen.

Dichtbij de oceaan

Dat gebeurd er als jij je neus achternaloopt. Spontane toevallige ontmoetingen die je weer op een ander spoor zetten. Zo is er net een stel ingecheckt voor een last minute Lagos. Waarbij de man drie jaar geleden een aanzoek deed op ons uitzicht punt in Monchique. Op de achtergrond zag je de rookwolken naderbij komen. Niet wetend dat in een week tijd 27.000 hectare land in vlammen op zou gaan. Hun komst, dit keer aan de kust, doet ons weer beseffen, hoe goed het was mijn ingeving om Monchique te verlaten te volgen. Ook al hebben we het goed gehad in Monchique. Van juni tot eind oktober waren we aan huis gekluisterd door eventueel brandgevaar. Nu halen we de niet genoten stranduurtjes in. Iedere dag zwemmen we in de oceaan. Dus beidt niet te lang uw tijd maar duur uw uur.

Kies voor je eigen geluk

Zo hebben onderzoekers ontdekt dat meer dan de helft van ons geluk afhangt van dingen die we daadwerkelijk onder controle hebben. Dat is echt goed nieuws! Want dat betekent dat iedereen gelukkiger kan zijn. Zelfs in deze fase. Datzelfde onderzoek wijst uit dat slechts een klein deel van ons geluk (ongeveer 10%) afhangt van onze omstandigheden. Bij geluk komt ook een duurzame factor kijken. Het gevoel dat je een zinvol leven leidt, en dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Dus waar komt het grootste deel van ons geluk vandaan? Door onze hand in eigen boezem te steken. Dus als je verdrietig bent; huil! Ben je boos, schreeuw! Maar ga niet navelstaren, maar doen! Probeer dingen uit en noteer geregeld hoe je je daarbij voelt. Zo leer je wat bij je past. Kies voor je eigen geluk, ook al is het last minute.