Lagos uniek en authentiek

Lagos uniek en authentiek

Uitgelaten dansen we door de golven terwijl de roodgloeiende zon opkomt. De bontgekleurde vissersboten worden uitgelicht door de eerste felle zonnestralen. De rijke geschiedenis verbonden met de oceaan maakt Lagos uniek en authentiek. Zo krijgt ons humeur iedere dag een positieve impuls; zee en zon. Als we de stad inlopen genieten we niet alleen van de prachtige geplaveide stegen en straatjes. Maar ook van de robuuste houten deuren met de Fatima handjes en de smeedijzeren balkons. Uitbaters van cafés openen opgetogen hun terrassen. Het mag weer! Lagos uniek en authentiek steekt met haar charme met kop en schouders boven andere toeristische plaatsen in de Algarve uit. Bovendien is de bevolking een mengelmoes van Portugezen, Afrikanen en Noord-Europeanen.

Wat maakt Lagos uniek en authentiek

Wat maakt een stad zoals Lagos nu zo uniek en authentiek? Niet alleen door de geschiedenis, die deels bewaard is gebleven, gemengd met hippe architectuur en kunst op de muur. Het is iets dat eruit springt; Outstanding. Want wat maakt jou uniek en authentiek? Niet slechts door jouw geschiedenis. Maar dat ondanks het verleden jij jouw oorspronkelijkheid bewaart. En dat jouw focus niet ligt om dat te doen wat jouw omgeving van je verwacht. Maar dat je ‘nee’ durft te zeggen tegen aanspraken die niet bij je passen, zonder dat jij je schuldig voelt.

Want in hoeverre pas jij je aan? Authentiek durven zijn is een daad van liefde naar jezelf. Uit eigen ervaring weet ik; het is een uitdagende reis. Met vallen en opstaan. Works in progress maar het loont de moeite. Vooral het loslaten van wie je niet bent of wat niet bij je past, is erg bevrijdend.

Schaduwkant van outstanding

Maar outstanding heeft ook een schaduwkant. Je staat er soms letterlijk buiten. Alleen. Want je hebt geen kaders van een vaste groep met bepaalde gedragscodes meer nodig. Dat zou zelfs voelen als een te nauwe jas. Originele mensen worden eerder gehinderd door regels en vastgeroeste patronen. En soms dienen ze als het zwarte schaap van de familie. Zoals de Turkse jonge schrijfster Lale Gül. Terwijl zij juist het licht doet schijnen op onwrikbare overtuigingen van oudsher. Ik vraag mij af of wij juist door deze crisis niet kunnen naar een nieuw soort wij; daar waar alle unieke personen, jij en ik onszelf mogen zijn.

Kleurrijk en creatief

Zo kunnen wij ons gelukkig prijzen met gastvrienden en coachklanten van verschillende pluimage. Het is zo inspirerend in contact te zijn met diverse mensen. Want eenieder bezit bijzondere kwaliteiten. Bijvoorbeeld een coaching klant; Wat me al bij binnenkomst opvalt zijn haar kleurrijke schoenen. Zo uit de losse pols vertelt ze me; “Zo heb ik diverse duurzame ondernemingen op een tropisch eiland uit de grond weten te stampen. Nu ben ik weer toe aan iets nieuws.” Terwijl ik luister naar haar nieuwe ideeën valt mijn mond open van verbazing; “Wow, wat een creativiteit en originaliteit! Zoals je het beschrijft lijkt het alsof het van een leien dakje gaat, terwijl je er keihard voor werkt!”. “Maar het is mijn passie, dus het voelt niet als werk,” antwoordt ze stralend.

 

Het roer om

Zo gooit een gast na jaren bij de Gasunie gewerkt te hebben het roer om. Met zijn geliefde is hij biologisch gaan boeren in Noord-Nederland. Beiden hebben hun droom waar gemaakt. Daarnaast heeft een andere gastvriend al twee mooie boeken geschreven over de meest bijzondere Tiny houses. Met passie heeft zij zelfs een organisatie opgezet ter bevordering voor duurzaam ‘minder huis, meer leven’. Heel actueel. Juist nu de woningnood in Nederland zo groot is. En zo kennen wij vele authentieke ondernemers.

Angst versus tolerantie

Maar door de angst, die de media rondstrooit als vieze pepernoten van een fake Sinterklaas, viert de polarisering binnen de bevolking hoogtij. Bovendien leidt het tot inertie. In plaats van standvastig de eigen weg te volgen, creëert de paniek wantrouwen en groepsvorming; tegen- of voor strikte opvolging van de maatregelen. Tegen- of voor vaccinaties. Me dunkt, je wordt zelfs bestempeld als asociaal als je toch op vakantie gaat! Terwijl we deze tijdsfase beter overbruggen door tolerantie op te brengen voor andersdenkenden- en/of doeners. Leren omgaan met het niet weten. Het grijze gebied dat deze pandemie met zich mee brengt. Of we nu de tweede wereldoorlog of de Spaanse burgeroorlog als voorbeeld nemen, een crisis lag er aan ten grondslag. Die zorgde voor een enorme tweespalt. Nu hebben we te maken met een ideeën oorlog.

Imagine

Want hoe belangrijk is het om over hoe je wel of niet moet omgaan met deze crisis te redetwisten, dan louter begrip te hebben voor het leed. Niemand weet precies hoe, wat en wanneer. Wat we wel weten is dat een crisis nooit eeuwig duurt en wellicht kansen oplevert. Laten we liever gaan sparren over zaken die mogelijkheden bieden. Perspectief! Ieder met zijn/haar eigen unieke inbreng. Ons focussen op wie we zijn van mens tot mens.  En van elkaar leren en inspireren. En elkaar bewonderen, net zoals wij onze stad appreciëren: Lagos uniek en authentiek. Hoe meer wij onze originaliteit leven zonder een ander te beschadigen, hoe meer wij tolerantie kunnen opbrengen voor een ander zijn/haar unieke zijn. Imagine all the people!