Jong geluk op iedere leeftijd

Jong geluk op iedere leeftijd

Samen lopen we over een rotswand en horen de oceaan onder ons kolken. Surfers rusten als walrussen op hun surfplanken. Het is een stiltewandeling. Des te meer genieten we. Thuis gekomen evalueren we de wandelweek waarin we zoveel waardevolle momenten hebben gedeeld. Acht powervrouwen die elkaar het beste gunnen. “Hé,” zegt een deelneemster; “Daar hebben we het jong geluk.” Op dat moment komt een lief jong stel binnen, die hier hun pré honeymoon vieren. De liefde straalt van ze af. De jonge vrouw is altijd goedlachs. Dat terwijl ze al op jonge leeftijd lijdt aan een pijnlijke aandoening. Waardoor zij niet zoals wij van al het heerlijke copi- Eus, wat de pot schaft, kan genieten. Toch blijft ze stralen. En met haar de gehele groep mee. Geluk op iedere leeftijd.

Veerkracht

En wat maakt nu dat we ons gelukkig voelen? Sommige mensen denken dat wij als ‘Happy go Luckies’ nooit moeilijke momenten hebben. Dat is verre van de waarheid. Zoals ieder menselijk wezen moeten wij soms ook afdalen naar de donkere krochten van de ziel. Om teleurstellingen, tegenvallers of onverwacht verlies te verwerken. Echter zien we dat als een leerschool. Want het geluk op iedere leeftijd is er altijd, als je er maar de tijd voor neemt. Bovendien het geluk durft te proeven. Mind you, geluk is geen constante beleving maar aanwezig doordat je ook het tegendeel weet te doorleven. Net als een skippybal, je drukt erin, laat los en dan veert het omhoog; veerkracht. Veerkracht krijg je niet als vanzelf. Het is net als een spier, het dient vaak gebruikt te worden ‘to easily bounce back’ naar het geluk op iedere leeftijd.

Hoe zou jij jouw geluksmomenten kunnen scheppen zodat je opveert uit welke nare situatie dan ook? Hier vrijblijvend mijn zes tips;

Creëer iedere dag minstens drie geluksmomenten

Vaak is dit een wisselwerking tussen zelfdiscipline en het volgen van spontane acties. Zo begin ik de dag met vernieuwde kracht met een lach als ik ’s morgens in het pikkedonker het zwembad in duik. Zo kan ik de maan aanschouwen, hoor ik de stilte en voel het water om me heen glijden. Daarna ben ik rise and shiny om de zon op te zien komen, terwijl ik met mijn voeten door het water langs de oceaan wandel. En dat samen met mijn zielsmaten. Deze momenten geven mij een blij gevoel. En dan moet de dag nog beginnen.

Neem pauzes en beloon jezelf

Wat doe jij tijdens drukke dagen? In plaats van maar doordraven, raad ik aan om pauzes in te lassen. En vooral energiezuigers op afstand te houden. Maar jezelf te belonen. Iedere begeleide wandeling sluit ik altijd af bij een leuke lunchroom, waar ze de lekkerste taartjes hebben. Net als onze hond Joy heeft een mens ook zijn treats nodig. Als onze gehele dag volloopt met diverse werkzaamheden zorg ik dat ik tussen de bedrijven door even de oceaan induik. Terwijl ik zwem geniet ik van de prachtige vergezichten, het zoute water op mijn huid en het kunnen drijven op de golven. Als de oceaan te woelig is ga ik steevast naar Monika van Sweet Home. Zij maakt de lekkerste Detox sapjes en huisgemaakte taarten. Geluk op iedere leeftijd. En aan het einde van een dag, bedenk drie dingen waar je trots bent op jezelf.

Volg spontane impulsen

Zo wil ik van tijd tot tijd nieuwe gebieden ontdekken en dan volg ik gewoon mijn voeten. Tijdens deze wandelweek liepen we door een bos in Lagos. De route die ik doorgaans loop verveelt mij, dus halverwege ga ik zonder dat de gasten het weten een ander pad in. Iedere keer vind ik toch wel de weg terug. Zo heb ik al struinend in het kunstzinnige dorp Barão de São João humoristische sculpturen ontdekt. Ik raakte geïntrigeerd door deze satirische beelden gemaakt van zaagselpasta en lijm. Mijn nieuwsgierigheid leidde mij naar diverse kunstenaars voor meer informatie. Zo ga ik binnenkort een groep van de NCA begeleiden, zodat meer mensen weet hebben van deze bijzondere kunst. En natuurlijks als afsluiting een treat bij A Tribo. Zo help je ook de lokale economie.

Maak iedere dag minstens drie mensen blij

En zo kom ik op mijn vierde tip. Maak iedere dag minstens drie mensen blij. Het hoeft niet veel moeite te kosten. In onze business heb ik genoeg mogelijkheden om mensen blij te maken; bijvoorbeeld door een compliment, betrokkenheid, of het uitdelen van iemands favoriete wijntje. Het zijn de kleine dingen die het doen. Eenieder wil gehoord en gezien worden. Deze groep vrouwen wisten door positieve maar ook uitdagende opmerkingen elkaar op te beuren en te ondersteunen. Zo zijn we samen sterk.

Stap minstens één keer in de drie maanden uit je comfortzone

Weet je waar je jong van blijft? En wat geluk op iedere leeftijd vergroot? Stap tenminste één keer in de drie maanden flink uit je comfortzone. Je innerlijke kracht neemt toe en je angst neemt af.

Creëer geluk op iedere leeftijd

En welke leeftijd je ook hebt. Eenieder weet dat vroeg of laat het einde nadert. Daarom voel ik me niet alleen vandaag, maar iedere dag jarig. Onze zegeningen tellend geeft reden te over tot vieren. Jong geluk oud gedaan. En zo heeft ieder een eigen sleutel tot geluk. Kleine blaadjes maken samen de bloem. Wat de dag ook brengt, jij plukt je eigen geluk