In grote lijnen; Handlezen

In grote lijnen; Handlezen

Klop, klop, klop! Ontwakend uit een hazenslaapje, sta ik op, en doe versuft de deur van mijn hotelkamer open. “ Hoi, hoi, sorry, sliep je?” “Uh ja,” antwoord ik opgeschrikt, “maar is er iets aan de hand?” Ik zie mijn KLM collega rood worden. Ze vindt het waarschijnlijk moeilijk om me te vertellen wat er gaande is. Ieder neemt zo zijn eigen bagage mee van huis. Met ogen terneer geslagen gaat ze verder; ” Van andere collega’s heb ik gehoord dat jij doet aan handlezen. Nu vroeg ik mij af, of je in mijn handen zou willen kijken.”

Fascinatie voor handen

Vanaf mijn vroege jeugd ben ik geïntrigeerd door handen. Sinds ik bij de KLM werk zie ik diverse handen van steeds wisselende collega’s. In Azië laat ik soms mijn eigen handen lezen op straat. Helaas vertellen deze voorspellers vaak onzin. De nadruk ligt op rampspoed om jou van hen afhankelijk te maken, want zij zouden het tij kunnen keren.  In Singapore heb ik boeken weten te bemachtigen die de handlijnen, en dus ook je lot,  niet uitleggen als een vast staand feit. Dat spreekt mij aan. Tijdens een vlucht ga ik na de service,  wanneer de meeste passagiers op apegapen liggen, een rondje maken door de pantry’s. Wat is boeiender dan je collega’s te leren kennen via handlezen?  Natuurlijk vertel ik erbij dat ik aan het oefenen ben: Ondertussen verifieer ik of de theorie uit mijn boeken matcht met de praktijk.

Handlees opleiding

Sindsdien wordt er vaak bij mij aan de deur geklopt. Collega’s herkennen wat ik vertel. Echter ik mis een bodem aan kennis. Ik besluit om een Handlees opleiding te volgen. Vanaf het begin ben ik intens gemotiveerd. Het is alsof ik een inhaalslag maak. De manier waarop het handlezen uitgelegd wordt is een bevestiging van wat ik voel. Het wordt gebruikt om mensen in hun kracht te zetten, ze bewust te maken van hun talenten. Waar er nog belemmeringen zijn, ze aansporen om die op te heffen . Mijn handlees juf wordt tureluurs van mijn vragen, maar is tegelijkertijd geamuseerd. “ Ik kan jou honger niet stillen, volg ook de gevorderden klas.”

Consulten, cursussen en teambuilding

Het toeval wil dat op het moment dat ik de opleiding afrond, het tijd wordt wegens mijn zwakke rug KLM vaarwel te zeggen. Het eigen ondernemerschap bevalt me prima als coach/ trainer. Bij mijn coachees neem ik zo nu en dan een kijkje in de handen. Al snel krijg ik de volgende vragen op mij afgevuurd: “ Doe jij ook consulten?” “ Geef jij ook cursussen”. Handlezen is mijn passie dus besluit ik op de vragen in te gaan door het geven van handleescursussen en -consulten. De volgende stap is bij verschillende bedrijven zoals Randstad, Politie Amsterdam, KPMG Meijburg en diverse gemeentes een ‘teambuilding door middel van handlezen’ te faciliteren. Het wordt een hit.

Lijnen veranderen als jij verandert

Je zult je afvragen wat is nu zo bijzonder aan handlezen? Misschien heb je een idee-fixe van een zigeunerin met grote oorbellen met een glazen bol die jou toekomst gaat bepalen. Het ware handlezen legt juist de nadruk op dat je de toekomst in eigen handen neemt want…. als jij morgen jouw levenspad 180 graden draait, veranderen ook je lijnen.

Waarom is handlezen bijzonder?

Net heb ik een openluchtcursus Handleescursus en Wandelweek afgesloten waarbij de deelnemers in hoge mate enthousiast zijn. “Waarom vinden jullie handlezen zo bijzonder?” vraag ik hen.

 • Het gegeven dat de lijnen veranderen als jij verandert, dus dat niets vast staat
 • Dat het zo herkenbaar is. Dat de hoofdlijnen zoals de levenslijn, hartlijn, hoofdlijn en lotslijn niet alleen karakterlijnen zijn. Je ook op deze lijnen ook aflezen waar je stroomt en waar het hapert. Nu moet ik een kleine samenvatting geven van de theorie:
  De levenslijn geeft weer hoe jij met je energiehuishouding omgaat en hoeveel ruimte je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een burn-out of een energielek dan houdt de lijn op. Je gaat dus niet dood op die leeftijd maar hebt weinig energie meer.
  De hartlijn laat zien hoe je met je gevoelsleven omgaat, wanneer je hartepijn of juist vreugde       hebt ervaren.
  De hoofdlijn laat zien hoe je denkt. Eilanden laten piekermomenten zien.
  De lotslijn laat je levensloop zien en een tendens voor de toekomst als je doorgaat zoals je nu bezig bent. Maar dit kan morgen veranderen, dat heb je zelf in de hand.
 • Dat lijnen soms door elkaar lopen: Daarom nodigt handlezen uit om de readee vragen te stellen op een coachende manier. Je bouwt zo een band op. Ook is het zaak om je bevindingen te checken met een; ‘ Herken je dat?’ Doordat je via vingers, de kootjes en de lijnen zo duidelijk de kwaliteiten van iemand kunt zien is handlezen een uitstekend middel voor loopbaanvragen.
 • Het is een concrete weergave van wie je bent.

Handlezen, op een gelijkwaardige manier gebruikt, is dus geen wissewasje abracadabra toekomstvoorspellerij. Maar juist een ondersteuning om je in je kracht te zetten, hoe jij richting kunt geven aan je lot en daar zoveel mogelijk uit kunt halen.