Hoop doet leven

Hoop doet leven

Eindelijk zijn we begonnen met het herinrichten van het huis. Zo inspirerend! Om ook schelpen te integreren in ons ‘bijna Beach house’ gaan we op zoek langs het strand van Meia Praia. Dit keer beginnen we aan het uiterste puntje bij het golfterrein Palmares. Want strandjutten tijdens lockdown is ten strengste verboden. Door de warme temperatuur hangen er flarden mist over de oceaan. Soms vervaagt Joy tot een dunne verticale streep. Niemand zal ons betrappen. Dan komt de zon door en het lijkt of de duinen omvat worden door een halfronde halo. Terwijl we deze lichtgevende ring bewonderen vliegt er een Monarchvlinder voor ons. Wat is het hier toch mooi! Zelfs het pad in de duinen vervaagt. Hoe symbolisch. Want we lopen tussen hoop en vrees. Niet wetend wat de toekomst brengen moge. Toch hebben wij hoop op betere tijden. En hoop doet leven.

Hoop doet leven

Zo leer ik door deze pandemie en andere situaties zoveel mogelijk in het hier en nu te leven. Ook mij bekruipt soms de angst. Blijven mijn dierbaren gezond? Wanneer zie ik mijn ouders weer? Hoe redt Portugal het? Wat als we weer zo’n half seizoen hebben? Hoe overleven we dat? Dit zijn natuurlijk kleine persoonlijke zorgen. Maar zou ik mij bezighouden met de grote wereld, zou ik minder kunnen genieten van het moment in mijn kleine wereld. Als ik al die gruwelijke beelden van pijn, sterfte en tomeloze agressie op mij in zou laten werken, zou mijn hoop misschien vervliegen. En daarmee het volop leven. Zo kies ik voor hoop op een gezonde toekomst en hoop doet leven.

Kinderen en hoop

Want hoe kan het toch? Dat mensen die de gruwelen van oorlogen meemaken het overleven? Is het door hoop doet leven? En hoe houdt je kinderen rustig in een dreigende wereld zoals deze? Een mooi voorbeeld van hoop is de film ‘La vita e Bella’. De vader Guido laat zijn zoontje geloven dat de ergst denkbare gruwel, een concentratiekamp, een spel is. Verstoppertje voor gevorderden. Guido blijft maar lachen, en omdat zijn zoontje door de ogen van zijn vader meekijkt, lacht hij ook. Hoe kun je een kind hoop geven in bange dagen? En juist in deze tijd voor hen ook uiterst saaie. Kinderen kijken en voelen hoe de ouders omgaan met deze situatie. Dat is de bril die ze mee krijgen. Voor hen en voor jezelf kun je beter een bril van hoop opzetten.

Staan voor je domein

Zo kan ik je het volgende boek over hoop aanraden; ‘Het Domein’ van Lidewij van Wilgen. Een waar gebeurd verhaal over hoop doet leven. Een succesvolle vrouw werkend in de reclamewereld gooit in 2002 met haar man en drie kleine kinderen het roer om. Zij verbouwen biologische wijn op een Franse wijngaard nu ‘Mas des Dames’ in het zonnige zuiden. Klinkt mooi en dat is het nu ook. Maar de weg ernaartoe ging niet over rozen maar soms over bedorven druiven. Terwijl haar man al snel terug de reclame inging en haar verliet, wist zij met haar drie kinderen de wijngaard alleen te bestieren. Het was tien jaren keihard knokken met weinig winst. Toch hield ze vol en had hoop dat het haar zou lukken. Haar wijnen zijn inmiddels internationaal bekend. Zij levert heerlijke wijnen aan o.a. de KLM en de Britse Koninklijke familie.

Voor behoud van natuur Lagos

Over hoop gesproken. Ineens zien we een bord dat we nog veertien dagen hebben om tegen een bouwproject hier in de buurt bezwaar te maken. Verbolgen lichten we buren in. Met collega’s die een prachtig uitzicht op het nu nog weelderige groene plot hebben, zetten we ons in voor de buurt. Weldra stichten we een FB-groep; ‘ Meia Praia Guardian ‘ om medestanders te krijgen tegen de bouw voor het zoveelste resort. Op dit groene veld kwamen we buren tegen die hun hond uitlieten. Een uitgelezen moment om hen te waarschuwen. Inmiddels heeft onze groep 241 leden, hebben we een krantenartikel in de Portugal Resident en een goede advocaat. Onze hoop is dat het natuurschoon hier in de buurt bewaard blijft. Gelukkig is het niet het groene veld rondom ons. Dat moet recreatiegebied blijven. Maar we willen het groen in de buurt behouden en ..hoop doet leven.

Ga creëren

Zo ken ik mensen die volgens de heren chirurgen allang zijn opgegeven. Maar met een positief gemoed nog steeds vrolijk op deze aarde rondwandelen. Helaas heeft niet iedereen dit geluk maar hoop doet leven. En maakt de jaren die je gegeven zijn wel mooier. Want hoop is datgene in ons, dat volhoudt, dat ervan uit gaat dat er iets beter ons te wachten staat, als we de moed hebben om ernaar uit te reiken. Wat we daarbij nodig hebben is onze geest te voeden met hoopvolle zaken. Zoals de natuur, fijne gesprekken en genieten van kleine dingen. Als je de mogelijkheid hebt, ga creëren. Onze renovatie, het continu scheppen geeft voldoening en hoop. En… hoop doet leven! Het aan de buis blijven kluisteren, en de catastrofe in de wereld op je schouders nemen, maakt het leven ondraagbaar zwaar. Probeer je sores te verlichten zoals de halo ons pad verlichtte.