Het is lente in de Algarve!

Het is lente in de Algarve!

Rollende rolklavers, lavende lupines en ruikende rots roosjes. Want het is lente in de Algarve! En het lijkt of de natuur het over de daken wilt schreeuwen met een kleurenpracht aan geurende graslanden. Onze honden, Joy en Sam, huppelen voor ons uit terwijl de eerste zonnestralen aan de horizon prijken. Wat is dit een heerlijk seizoen! Bovendien is ons nieuwe seizoen weer begonnen. En hoe! Weer met een kleurrijk gezelschap. Zo fijn om onze gastvrienden weer te zien en te spreken. En dan buiten te ontbijten in een blakende zon. Onder het gezang van de lente vogels. Zo loopt alles op rolletjes. Niet alleen is het huis gevuld met gave gasten. Ook is de agenda gevuld met wandelingen en workshops. Soms moet ik mijzelf in de arm knijpen. En geef Eus een hand. “Dit is ons leven liefste. ‘k zou mij niets anders wensen.”

Maart roert zijn staart

Maar maart roert zijn staart. Zo ook als het lente in de Algarve is. Met hier en daar een pittig buitje om de aroma’s te versterken. Desalniettemin zijn er geen wolken voor de zon in mijn gedachten. Ook al zijn er tal van werkzaamheden, het voelt als een zorgeloos leven. Want wij doen wat wij leuk vinden. Dus maken geen werk van ons werk. It’s a way of life. Want hoe ervaar jij de lente? Wat voel jij nu je binnenkort de winterjas op kunt hangen? En je kunt ontdoen van dikke truien?

Kust van de Algarve

“Jeetje, wat mooi! Misschien heel vervelend, maar ik kan het maar niet vaak genoeg zeggen,” roept een gast enthousiast tijdens een kustwandeling. Voor ons zien we goudgele rotsen weerspiegeld in een azuurblauwe oceaan. De zee klots tegen de wanden aan, waardoor deze langzaam afbrokkelt en er holtes ontstaan. Je mag dan ook niet te dicht bij de afgrond wandelen. “De oceaan is zo rustgevend,” zegt een andere gast. Als ik naar beneden kijk in een diepe sinkhole. Het zicht van het heldere water door een afbrokkelend gat, doet mij denken dat door af te pellen wat niet bij mij past, er veel meer ruimte in mijn leven is ontstaan. Maar ook helderheid zoals het glasheldere water in de oceaan. Het was een weg. Toch laat ik veel minder zaken bij mij inhaken.

Gehoord en gezien worden

Daarom houd ik misschien zo van de oceaan en stromend water. Om zaken van mij af te laten glijden. Als voorbeeld: ‘Laatst werd er bij ons in een groepje gedebatteerd over een onderwerp. Waarbij het leek dat twee stellingen tegenover elkaar stonden. Dit terwijl iemand zijn uiterste best deed haar talenten te laten zien. Eigenlijk zag ik dat binnen deze groep iedereen gewoon gezien wilde worden voor wie hij/zij was. En ging het helemaal niet over meningen of visies. Op een gegeven moment werd het mij te gortig; Dit is ‘The Art of Joy’ en ik wil geen gecompliceerd gedoe in ons huis. Laten we even wat anders doen, zoals een luchtje buiten scheppen. Zo geschiedde en door een grap en een grol kwamen we weer bij elkaar. Achteraf konden we er om lachen. Eigenlijk heeft iedereen de behoefte gehoord en gezien te worden.

Geen werk van je werk maken

Zo kwamen we tijdens deze kustwandeling in gesprek met onze gastvrienden. Terwijl wij een verse salade verorberden op een terras met een smoothie. Wat heerlijk dat dit kan in de lente van de Algarve. Eigenlijk begint dat al in januari. “Weet je nog hoe je hier zat vorig jaar?” vraag ik een gastvriend. “Ja, met krukken door een val, en met tegenzin in mijn werk! Haha, wat een verschil nu”. “Ja, beaam ik, “Zo dapper dat je voor jezelf bent begonnen.” “Echt wel, want nu ga ik iedere dag met plezier naar mijn werk en heb ik zo’n diversiteit aan opdrachten. Ik dacht dat het moeilijk zou zijn opdrachten te krijgen. Maar via het eigen ondernemerschap word ik erkend in de kwaliteiten die ik heb.” Daar heb je het weer. De erkenning en herkenning voor wie je bent is zo belangrijk.

Twee andere gasten zijn naar Rome gefietst met een missie. En hebben zo hun eigen weg gekozen met een bittere waarheid in hun kielzog. Maar met een gevoel van vrijheid. Hoe sterk kan een mens zijn!

Lente in de Algarve

Want iedereen wil groeien en bloeien net als de bloemetjes in de lente in de Algarve. En zoals de meeste bloemen hier draaien ze hun harten naar de zon. Om echt te stralen. En te schitteren in hun eigen kleur. Maar naast de zon hebben bloemen ook water nodig, zoals regen. En heeft een mens naast warmte en liefde zo nu en dan ook water nodig. Niet alleen door te drinken maar ook door dichtbij haar/zijn gevoel te blijven. Of in de vorm van tranen om dingen te verwerken en van je af te laten glijden. Om net zoals de holtes in de rotsen helderheid en ruimte te krijgen. En iedere keer weer die verandering in vorm. Want alles blijft in beweging. Zoals een rups die zich ontpopt als een vlinder. Hoe wil jij je ontpoppen in deze lente?