Als toeval je toe valt

Als toeval je toe valt

“I have your house!” roept de makelaar door de telefoon. Ik kijk naar mijn mobiel en denk; ‘Hoe kan het nu toch dat na zo’n lange zoektocht zij ineens ons huis heeft.’ Als ik door verbazing zwijg, gaat ze door; “I know it, I am so excited”. “O.k.”, zeg ik gedwee, “stuur de link maar door”. Als ik het landgoed zie raak ik aan de ene kant ook ‘excited’. Maar aan de andere kant ook heel erg teleurgesteld. Namelijk de prijs is ‘way out’ ons budget. Uiteindelijk is het ons droomhuis geworden. En iedere dag beseffen wij wat een geluk in de Algarve ons toevalt. Na twee en half jaar visualiseren en zoeken, valt bij toeval ons droomhuis ons toe. Vlakbij de oceaan. Dus beter gesitueerd dan we ooit hadden durven dromen.

Geluk in de Algarve

Hoe komt het toch dat wij zoveel aangename ‘toevalligheden’ ervaren. Waarbij geluk ons toevalt. Ten eerste onze ontmoeting is puur toeval. En het grootste geluk wat ons is toegevallen. Waardoor wij dubbel genieten van ons geluk in de Algarve. In 2016 en 2018 woedden heftige bosbranden vlak langs ons voormalig huis in Monchique. Echter huis en haard bleef bespaard. Toeval? Hoe komt het toch dat sommige mensen het geluk van de wereld ervaren en anderen niet?

Wat is toeval?

Hangt het leven dan samen van toevalligheden? En ervaar je geluk of ongeluk zoals in een Russische roulette? Toch ben ik van mening dat je het geluk soms ook een beetje kunt sturen. Dat je het toeval naar je toe kunt trekken. Zelfs onder barre omstandigheden. Dagelijks ontmoet ik hier op onze Quinta mensen die toch wel het nodige meemaken (of hebben mee gemaakt). En iedere keer ben ik blij verrast te ervaren hoe positief ze zijn. Hoe ze genieten en het geluk in de Algarve naar zich toe trekken. Waar ze ook zijn. Dus hoe maken ze het verschil? Hier zeven tips van hoe je het geluk naar je toe kunt laten vallen;

Een positieve instelling en visualiseren

Met een positieve instelling win je een hele wereld. En als je iets wilt, visualiseer het eerst. Zoals die parkeerplek in een drukke stad. Of bijvoorbeeld; Mijn vader heeft een week in het ziekenhuis gelegen. Iedere keer werd ik meteen naar hem door verbonden. Waar een lieve verpleegster mij de situatie uit de doeken deed. Wel vroeg ik iedere keer aan de medewerkers; ’Komt het uit?’ Terwijl ik om me heen ook geluiden hoor; “Als ik bel wordt ik altijd in de wacht gezet. Ze hebben nooit tijd. Ik kom er niet doorheen.”

Je dag niet volplannen

Zo wordt je het meest verrast door aangenaam toeval als je de dag niet vol plant. Dus als je spontaan de stad ingaat om even te genieten op je favoriete terras. Wij komen altijd leuke mensen tegen tijdens onze niet geplande uitjes. Wat bijdraagt aan het geluk in de Algarve. Vaak raad ik drukke mensen aan een dag vrij te plannen om je voeten achterna te lopen. Zonder dat je precies weet waar ze je heen leiden.

Impulsen opvolgen

Impulsen opvolgen hoort ook in dit rijtje thuis. Bijvoorbeeld; Hadden we niet de impuls gevolgd om ook eens naar een huis in de buurt van Lagos te kijken in plaats van Vale del Rei, dan hadden we hier nooit gewoond.

Selectief informatie opnemen

Zo is er een gezegde; waar je aandacht aan besteedt wordt groter. Let maar eens op, als je op zoek bent naar een nieuwe auto. Bijvoorbeeld een Jeep. Dan zie je ineens overal jeeps rijden. En als je veel luistert naar informatie over oorlog, crisis, schaarste en ziekte. Zul je met een bril van schaarste en crisis naar jouw wereld kijken en het wellicht ook aantrekken. Dikwijls kijken rijke mensen naar de wereld vanuit een angst voor te kort. Daarom zijn ze vernuftig in het geld naar zich toe te trekken, maar voelen zij zich arm vanbinnen.

Relativeren

Het helpt altijd om zaken in perspectief te plaatsen en positief te belichten. Zo heeft de advocaat van de nieuwe bewoners van ons pand in Monchique, twee weken voor de overdracht de bedragen van de twee percelen stiekem veranderd. Hierdoor moesten wij plots een hoog bedrag aan ‘capital gains’ afdragen. Eerst waren wij erg verbolgen. Ook dat onze advocaat het over het hoofd had gezien. Echter al snel konden we het in perspectief plaatsen. Immers we hebben ons huidige huis zoveel goedkoper gekocht als de vraagprijs. Waarbij het verlies aan vermogenswinstbelasting in het niet valt.

Genieten van kleine dingen

Er valt zoveel te genieten. En er zijn tal van zaken waar je dankbaar voor kunt zijn. Dit beseffende verhoogd ons geluk in de Algarve. Dus het besef van wat je hebt, en daar dankbaar voor te zijn verhoogd ook de kans dat diverse positieve verrassingen je toevallen. Daarnaast zou je kunnen letten op kleine toevalligheden. Bijvoorbeeld; heel vaak hoor ik een song die toepasselijk is op de situatie waar ik mij in bevind. En waarbij de tekst vaak een sleutel is voor de oplossing van een probleem.

Veranderen of accepteren

Last but not least. Verander de zaken die je wilt veranderen, en accepteer dat wat niet te veranderen valt. Anders vecht je tegen de bierkaai.

Kortom in plaats van `toeval` zeg ik liever: “het valt je toe!” En het leven zit vol toevallen; het is aan ons om iets met die toevallen te doen.