Geloof is een schone zaak

Geloof is een schone zaak

“Alles op aarde zing Gods eer!” zing ik uit volle borst. Oma glimlacht vanuit de deuropening. “Je zingt mooi kind, dat jij zo jong al die gezangen uit je hoofd kent.”  “Zo, kom ik toch in de hemel, oma?” Als kind had ik een steevast geloof in een God. Heftige gebeurtenissen in mijn jonge leventje deden mijn devotie wankelen. Vanaf mijn zevende werd ik recalcitrant. “ Ik houd niet van kanten boordjes,” sputterde ik tegen als ik weer eens op mijn zondags naar de zondagsschool moest. Stiekem nam ik een broek en t-shirt mee in een plastic tas en verwisselde deze met mijn zondagse jurkje.

Klaar met geloof

Toen ons op de zondagsschool verteld werd; “Jullie zijn zondig geboren,” was ik klaar met deze zwaarmoedige christelijke overtuigingen. “Als je niet naar zondagsschool gaat, dan moet je naar de kerk,” was het resolute antwoord van mijn vader op mijn tegenstribbelen. “ Alleen als ik mijn vinger mag opsteken en vragen mag stellen zoals bij de juf.” Mijn vader gaf het op. Toch via mijn vader kreeg ik het geloof mee; ‘Het komt altijd goed!’ Tegen beter weten in blijf ik steevast geloven in de goedheid van de mens, wat mij tot op de dag van vandaag wat naïef maakt.

Reden waarom

Van kinds af aan was ik er heilig van overtuigd dat er een reden was waarom we op deze aarde rondlopen. Als ze vroegen; “Wat wil je later worden?” was mijn antwoord;” Een wijze vrouw van 84.” Dit terwijl mijn jeugd, pubertijd en omzwervingen daarna doorspekt zijn van vele spontane wellicht onwijze impulsen. Uiteindelijk werd ik wat wijzer.

Geloof in de liefde

En hoe staat het decennia later nu met mijn geloof? Het is niet eenduidig of eenkennig. Er zijn zoveel zaken waar ik in geloof, waarvan vooral de alles omvattende, alles overstijgende liefde. Het overvalt mij soms dat liefde op zoveel manieren te vinden is, en mij zo kan raken. Bovendien dat ik het privilege heb samen met de liefde van mijn leven mijn bestaan te delen.  Als ik zie bij onze vrienden Anja en Nol , wat de liefde met hen doet, dan weet ik zeker dat liefde de grootste levenselixer aller tijden is. Bovendien geloof ik dat wij allen verbonden zijn door een onzichtbaar netwerk van liefdevolle medemenselijkheid. Deze verbintenissen, die vaak spontaan ontstaan, zijn helend. Geloof is dus wellicht eerder een gevoel.

Geloof in vreugde

Rotsvast is mijn geloof in vreugde. Eén van de meest tekenende ervaringen qua geloofsbeleving vond plaats in de Martin Luther King Church, Atlanta. Met drie collega’s meldden wij ons aan voor de zondagsdienst. Een hartverwarmend welkom met “Hai Darlings!” gevolgd door vele welgemeende hugs and kisses. Als enige blanken werden we gastvrij op het podium gezet om gezamenlijk met het koor en de gemeente te zingen….. kippenvel! Pure extase van vreugde! Humor en blijdschap verlicht en verbindt.

Vertrouwen; Je droom leven

Verder geloof ik dat als je iets wilt dat je er helemaal voor moet gaan. Een ieder kan zijn/haar droom leven. Daar heb ik via gasten bewijzen van gezien en zelf ook ondervonden. Echter je moet er waarachtig in blijven geloven ookal klopt de twijfel regelmatig aan de deur.

Geloof in vrijheid

Hoe wij hier leven maakt dat ik geloof in vrijheid. Het is een ieder zijn/haar geboorterecht in vrijheid te kunnen leven zonder een ander van zijn/haar vrijheid te beroven. Tolerantie is een schone zaak. In Zuid Amerika heb ik van dichtbij mee gemaakt hoe angstig het is om jouw waarheid alleen in geheim te mogen delen en beleven. En als je voor je waarheid uitkomt je het moet bekopen met de marteldood. Wat mensen elkaar onder het mom van geloof aandoen is onvoorstelbaar. Een isme, is geen geloof maar liefdeloos fanatisme.

Gedragen door kernwaarden

Het geloof is voor mij dus geen isme en ook geen ietsisme. Nee, geloof voor mij is niet iets ontastbaar of vaag. Het vraagt van ons iedere dag down to earth te handelen vanuit onze kernwaarden; de zes V’s; verbinding, vreugde, verdieping, vertrouwen, vrijheid en vernieuwing. Deze vormen als het ware sterke pilaren van waaruit wij bruggen bouwen naar de buitenwereld. Laten we onze geloven delen en vooral geloven in onszelf en in elkaar.

Waar geloof jij in? Welk houvast biedt een geloof jou? Wat doet dit geloof wankelen? In hoeverre geloof je in jezelf?