Forever young

Forever young

De arts keek mij doordringend aan. Ik werd er een beetje nerveus van en ging met mijn hielen omhoog en naar beneden. “Zo, dat is het?” vroeg ik, mijn doorverwijzing pakkend. Op een vriendelijke manier antwoordde hij terwijl hij mij zijn mobiel toonde. “Misschien is dit wat voor jou?” Op zijn mobiel waren tal van vrouwengezichten te zien. “Ik kan je er jonger uit doen zien”. Zo toonde hij mij de vrouwen voor en na de behandeling. Toch zag ik weinig verschil. Maar ik raakte wel geïnteresseerd. Ik weifelde even. “Nee, sorry. Zodra je een doorverwijzing hebt om me forever young te maken kom ik bij je terug.” Beiden moesten we lachen en we lieten het erbij. Ik snap dat doctoren met hun schamele salaris hier, en de grote vraag naar verjonging er wat bij beunen. Maar wat vind jij van botox en fillers?

Acceptatie

Ineens bekeek ik mijzelf op een andere manier. Overal zag ik rimpels. ‘Jeetje, ik wordt echt ouder.’ En natuurlijk is bij zo’n gedachte een verjongingskeur heel aantrekkelijk. Maar kijk wat het bij Monique van der Ven heeft gedaan. Toch zie ik steeds meer appelwangetjes rondlopen in de Algarve. Dit was bij mij het begin van de acceptatie dat er geen pil tegen ouder worden bestaat. Ook geen spuiten. Maar wel een verandering van hoe je ermee omgaat. Het mooie is dat je van buiten misschien er ouder uitziet maar dat je ook meer innerlijke rust hebt. En wat ik van mijn vader heb geleerd; Ook al veroudert je lichaam, je geest kan eeuwig jong blijven.

Hoe blijft je geest forever young?

Dus nu rest de vraag; Hoe kun je gelukkig oud worden? En hoe blijft je geest forever young? Trouwens het rare bij mij is; bij iedere verjaardag ben ik er weer van overtuigd dat dit toch echt mijn gelukkigste levensjaar was. En hoe komt dat?

Het zwaard van Damocles

Ten eerste heb ik het besef dat mijn jaren geteld zijn. Zodat ik er alles uit wil halen wat erin zit. Dus ik laat mijn dagen niet verzieken door muizenissen. Hoe ga jij om met het idee dat het leven eindig is?

Vertrouwen in het leven

Ten tweede geeft levenservaring relativeringsvermogen. En dat je dus ook makkelijker met dingen om kunt gaan. Na zoveel gebeurtenissen in mijn leven, die best ingrijpend waren, is het iedere keer goed gekomen. En heb ik mooie levenslessen er op de koop toe gekregen. Bovendien heb ik zo ook meer vertrouwen in het leven gekregen. Leven in Portugal is ontspannen ‘com calma’. En ontspanning geeft zo ie zo een forever young gevoel. Wat heeft jou vertrouwen in het leven gegeven?

What makes your days

Zo zijn voor mij de ‘make my days’ de fijne mensen die mij omringen. Als je mensen om je heen verzameld waar je van houdt en zij op hun buurt van jou houden, dan ben je een rijk mens. Ook mijn huisdieren geven mij zoveel levensvreugde en liefde. Dus ga voor jezelf na; ‘What makes your days?

Een dag niet gelachen

Ten vierde is een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Dan maar wat meer lachrimpels. Soms zitten dingen tegen. Eus en ik kunnen dan even bij elkaar de stoom afblazen door ongenuanceerd onze frustratie de vrije loop te laten. Maar niet voor lang. Al snel moeten wij om onszelf lachen. Imitatie als spiegel is a joy forever. Beter een lachende bes, die denkt forever young te zijn dan een zure oude pruim.

Je droom waarmaken

Ten vijfde; wat mij door diepe dalen naar de hoogtepunten van mijn leven heeft gebracht is risico nemen. En dan leren vallen en opstaan. Echt waar! Uit je comfortzone gaan is verjongend. Ik zie het bij mensen die hun droom waar maken, ze lijken ineens forever young. Bovendien is je bezighouden met zinvolle zaken die zingeven aan je leven ook een boost voor het leven.

Buiten bewegen

Om alle perikelen in het leven te trotseren is buiten in beweging zijn de ultime levenselixer. Stel, je komt met een slecht humeur je bed uit. Je dwingt jezelf ertoe naar buiten te gaan. En bij iedere stap die je maakt voel jij jezelf opleven uit die donkerte. Beleef de zonsopgang. Of kijk naar de lammetjes in de weide. En hoor naar het getjilp van de vogels. Daar kun je toch niet somber onder blijven? Ook al hangt longevity af van je genen, een actief en gezond leven levert een serieuze bijdrage. Wat doe jij aan beweging? En wat haalt jou uit een slecht humeur?

Leeftijd zit tussen je oren

Dus met andere woorden, je wordt ouder! Maar wees dankbaar dat de jaren je gegund zijn. Ben je gezond, wees dan extra dankbaar. Want als je kunt bouwen op je lichaam, dat het functioneert zoals jij wilt, is dat een grote zorg minder. Wil jij je geest jong houden, spring dan uit de ban. Kom uit je comfortzone. Omring je met diverse positieve mensen. Zowel jong en oud en laat je inspireren. Ouderdom hangt niet af van je leeftijd maar zit tussen je oren.