Focus, een vuurtoren als baken

Focus, een vuurtoren als baken

Het is nog twee valleien klauteren langs steile kliffen tussen Benagil en Vale de Centeanes. Tussendoor valt het prille zonlicht op een wit geblakerd strandje waar meeuwen een rustpauze ingelast hebben. In de rotsen schuilt een tunnel met treden die leiden naar het zand. Mijn richtpunt is de vuurtoren ginder, met op de toren een bloedrode dop. Door het daglicht, zie je nu geen lichtbundels op het land weerkaatsen. Al wandelend passeren wij grillige ronde gaten in kalkachtige rotsen waar de oceaan haar zilte water onstuimig omhoog spuwt; sinkholes. De vuurtoren blijft mijn focus, terwijl ik van de prachtige omgeving geniet.

Fascinatie voor vuurtorens

Vuurtorens hebben op mij altijd een fascinerende uitwerking gehad. Als puber sliep ik tijdens zomerwerkweken onder de vuurtoren van Ameland. ’s Nacht telde ik de seconden van licht naar donker, wat zich in een lichtcyclus herhaalde. Ondertussen verbeeldde ik mij dat de lichttoren mijn huisadres was. Een kleine veertig jaar later, is de vuurtoren nog steeds mijn baken en inspiratiebron. Als ik uit focus raak, tracht ik de situatie driehonderdzestig graden te belichten. Dit helpt mij een onderwerp vanuit een helikopterview te bekijken  terwijl ik mijn innerlijke focus behoud.

Afleiding van en herleiding naar focus

In sommige situaties is het moeilijk(er) om een baken voor jezelf en anderen te zijn. Vooral als je afgeleid wordt. Mijn focus neemt af als ik weinig slaap of als ik mij in een drukke omgeving begeef. Zo was het bezoek aan Nederland een uitdaging. Minder slaap door niet gewende omgevingsgeluiden. Omringd door warmte en gezelligheid maar ook door afleiding en drukte. Wandelen in de natuur helpt mij focus te houden. Het maakt mijn hoofd leeg en ik voel mij weer gecenterd als een vuurtoren. Voordat ik mijn bed uitstap richt ik mijn aandacht, zoals lichtbundels van een vuurtoren, op mijn tenen, voeten, enkels, kuiten, knieën naar boven. En laat zo energie door mijn gehele lichaam stromen.

Where energie goes, attention flows

Focus vergt zelf discipline. Als je iets wilt kun jij je focus er naar toe brengen en van daaruit handelen, zodat je meer kans maakt dat jouw wensen uitkomen. Maar blijf jij je focussen op datgene wat je niet wilt, dan trek je hoogstwaarschijnlijk het tegendeel van je wensen aan. Where energie goes, attention flows. Dus als je iets onderneemt kun jij jezelf afvragen wat je focus en/of doel is. Dit houd je aandacht scherp. Ons doel voor ons bezoek aan Nederland was onze kleindochter te zien maar ook te genieten van het samen zijn met familie en vrienden. Voor de nodige adempauzes ruimden we tijd in voor feeërieke wandelingen door de duinen. Het bezoek was erg geslaagd, met als highlight het in de armen sluiten van de kleine Sam. Zou onze focus en aandacht echter hebben gelegen op; ‘Jeetje, wat is Nederland druk’. Dan was het één en al ergernis geweest.

Stappen in de gewenste richting

Bij het betreden van ons gazon, slaakten wij een zucht van verlichting; wat een serene rust en geluidloosheid. Spannende tijden kunnen de ratio tot hoogspanning brengen. Men weet wat men heeft maar weet niet wat mijn krijgt. Je kunt je echter ongecensureerd inbeelden, dat hetgeen wat je wilt al in handbereik is. Op deze manier is onze droom hier in Monchique bewaarheid. Een jonge gast heeft te kampen met gezondheidsproblematiek. Ze doet er alles aan om zo gezond mogelijk te leven en doet vooral die dingen die haar inspireren. Stap voor stap probeert ze zo het zorgenbrein uit de weg te gaan. In een jaar zien we dat ze met twee stappen vooruit, en één terug enorme sprongen maakt door de focus te leggen op wat zij wil.

Focus op Vreugde

Zoals jullie weten is het onze wens om binnen een onafzienbare periode te verkassen met The Art of Joy richting de Atlantische Oceaan. Hoe, wat en wanneer is nog een raadsel en een nieuw avontuur. In plaats van ons zorgen te maken richten wij organisch onze focus op volop genieten van deze prachtige plek samen met onze gasten/vrienden. Voor mij staat een vuurtoren ook voor ‘in het hier en nu’ blijven terwijl je vanuit een totaalbeeld verder kijkt. Zo nu en dan nemen wij gasten mee naar de gewenste nieuwe woonplek om daar al voeten in de aarde te zetten.  Echter waar we ook zijn of gaan de Joy gaat onverminderd voort. Zouden wij ontevreden zijn met onze huidige woon- en werkplek, dan kun je er donder op zeggen dat onze verhuizing naar de zuidkust een grote teleurstelling gaat worden.

Geloof is een schone zaak

Geloof is een schone zaak. Dromen zijn er om ze waar te maken. En mocht je op weg overmand worden door tob momenten verplaats je dan in een vuurtoren en rap veranderen deze in top momenten.

Hoe houd jij focus op wat je wenst? Wanneer raak jij uit balans en hoe herpak jij je focus? Wat zijn handelingen die jouw focus/doel onderstrepen?