Durf te stralen!

Durf te stralen!

Net gesprongen in het nieuwe jaar moet ik je iets bekennen. Mijn goede voornemen voor 2018 is om volop te stralen! Het mooie is dat ik tot deze intentie ben gekomen door me soms nog onzeker te voelen, maar ook door een kleine ergernis. Zoals jullie weten zijn wij door en door verwend. Het gehele jaar zijn wij omringd met leuke inspirerende mensen. Toch laat ik soms mijn stralen doven door de aanwezigheid van het bazige dominante type. Niet dat ik zelf niet deze eigenschap kan hebben, maar er zijn mensen die dat nog meer naar buiten brengen.

Hier moet ik iets mee!

Eigenlijk vind ik het haast te gênant om te benoemen, want ik kom deze, in mijn ogen overheersende mensen misschien maar vier keer per jaar tegen. Desalniettemin veroorzaakt het in mij een dusdanige verandering van gemoedstoestand, dat ik voor mij zelf duidelijk heb: ‘Hier moet ik iets mee!’

Hoe blijf je stralen in je kracht?

Om een voorbeeld te schetsen wanneer ik van stralen overga naar een doffe glans. Iemand loopt ons terrein op. In onze verstilde omgeving praat deze persoon zo luid, dat ik het moeilijk vind om te luisteren. Zodra de persoon in kwestie plaats heeft gemaakt aan de gemeenschappelijke tafel, is deze nog weinig gemeenschappelijk. De tafel ligt in no time bezaaid met zijn of haar krant, laptop, tas en tijdschriften. Als ik vervolgens aan nieuwe gasten uitleg de do’s en de  don’ts, weet deze persoon te verklaren dat je de don’ts best eens uit kunt proberen. Dit type ziet nergens gevaar ookal kent hij/zij de Algarve niet. Ach ja, een ieder van ons komt wel eens iemand tegen met deze karakteristieken, maar genereert het bij jou ook wrijving? En zo ja, dan is het de kunst; hoe blijf je stralen in je kracht?

Kernkwadrant van Daniel Ofman

Het was nodig mijzelf een spiegel voor te houden. Want dat ik mezelf naast deze persoon laat weg stralen, zegt meer iets over mij dan over iemand anders. Coach en schrijver Daniel Ofman weet hier raad mee. Mensen waar jij een allergie voor hebt zijn je mooiste uitdaging. Hij heeft een mooi kernkwadrant ontwikkeld waarin jij jouw uitdaging kan herleiden uit jouw allergie.

 

Het positief tegenovergestelde van dominant zijn is de kwaliteit van bescheidenheid. Mijn valkuil is als ik mijn kwaliteit van bescheidenheid overdrijf, ik onzichtbaar word, of te weinig ruimte inneem. De uitdaging is om in mijn waarde te blijven staan. Dat ik ruimte weg geef is een oud patroon.

Intimidatie

Hiervoor ga ik terug in de tijd. Vroeger als ik bij mijn oma ging logeren en speelde met de kinderen van de barones tegenover haar, voelde ik mij met mijn Friese accent en weinig hippe kleren een boertje van buten. Ik schaamde mij dusdanig dat de andere kinderen een beetje lacherig met mee omgingen en me niet serieus namen. Veel later tijdens een relatie merkte een vriendin het volgende op; “Naast hem lijk je kleiner, minder vrolijk, minder Annelies. “ Ik liet mij dus te veel intimideren en nam kritiek ter harte en vergat te stralen.

Je groeiproces door een ergernis

Mijn voornemen is, of het nu onze Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix is die bij ons langkomt, of een ander hoog geplaatst persoon, te blijven stralen als koningin van The Art of Joy. En ja hoor, buiten ons terrein krijg ik meteen een oefening in een strandtent. Een kennis komt enthousiast naar mij toe gelopen, knuffelt mij bijna fijn en steekt meteen van wal. Ik blijf rustig en zeg tegen mijzelf; ‘Straal!’ Zij babbelt en kabbelt verder in hoge en lage toonaarden en mijn aandacht richt zich naar de schittering in de oceaan en de lekkere hapjes. Nog even en dan pak ik mijn mobiel. Dan valt er ineens een stilte en komt de verlossende zin; “ Hoe gaat het nu met jou?”

Blijf stralen, en als dat niet helpt stel duidelijk paal en perk door je uit te spreken. Zodat je letterlijk en figuurlijk je ruimte weer terugneemt. Iedere allergie of ergernis geeft je een kans om te weten waar je groeiproces ligt en kun je daarmee aan de slag  gaan. En als je dan toch aan het stralen bent, nodig anderen uit om in hun kracht te staan en mee te stralen!