Dolfijnen langs Meia Praia, Lagos

Dolfijnen langs Meia Praia, Lagos

Al keuvelend langs het strand van Meia Praia genieten we van de ochtendstond. Ineens roept Eus; “Kijk, dolfijnen!” Ik kijk richting Alvor en zie een hele groep dolfijnen langs Meia Praia zwemmen. Ook vliegt er een schare meeuwen mee. Dat wil zeggen dat er een heerlijk ontbijt vol sardienen te vinden is langs ons strand. Ik word wild van blijdschap, want ik zie ze nu overal! Links en rechts. Met dit bewolkte weer, is er geen zwerveling te bekennen op dit uur. Totdat we een gerimpelde Portugees zien turen met een kleine buldog op zijn arm; “moro aqui toda a minha vida, mas nunca vi isso.” Ik woon hier geheel mijn leven, maar dit heb ik nog nooit gezien.

Denk in overvloed

Als ik de speelse zoogdieren zie springen, tuimelen, nog geen twintig meter van de kust houd ik het niet meer. Ik wil ernaartoe zwemmen. Doch Eus houdt mij tegen. De Atlantische is ietwat onstuimig en het is koud voor de tijd van het jaar. Dan zie ik drie dolfijnen simultaan uit het water springen. Mijn geluk kan niet meer op en ik krijg tranen in mijn ogen. Zo’n twintig jaar geleden heb ik met wilde dolfijnen gezwommen in Hawaï, wel zeventien dagen achtereen. Het was de vakantie van mijn leven. Nu wordt het ook weer een dolfijne dag. De timing van deze verrassing is perfect. Mochten we zorgen hebben voor de dag van morgen dan laten de dolfijnen langs Meia Praia zien; ‘Heb vertrouwen, denk in overvloed’.

This is the dreamlife

Niet een hand vol, maar een oceaanvol sardientjes. Laatst sprak ik met een vriendin over hoe je kunt leven vanuit schaarste of vanuit overvloed. Normaal gesproken kijken wij naar het leven vanuit overvloed en zijn wij iedere dag dankbaar wat ons gegeven is. Maar ondernemingen in de toeristische sector zoals wij, hebben wel wat schade opgelopen afgelopen jaar. Dit zijn we nu aan het inhalen. Maar soms bespringt mij de angst; ‘Als er maar geen kink in de kabel komt’. Tegelijkertijd is het zo inspirerend omringd te zijn met vrienden en gasten die ook genieten van wat er nu wel is. Zo roepen we met vriendinnen dikwijls; “Wow, dat we hier wonen! This is the dreamlife

Innerlijk beleven

En hoe vol is jouw oceaan met sardientjes? Kijk jij naar het leven vanuit overvloed of vanuit schaarste? Ben jij een perfectionist die zich focust op datgene wat er niet is? Of accepteer je het feit dat; wil je genieten van overvloedige zonnestralen, je ook zo nu en dan donkere wolken moet verteren? Het valt mij op dat mensen die het onbeheersbare beheersbaar willen maken, en dus moeilijk omgaan met veranderingen, eerder geneigd zijn om het accent te leggen op het te kort. Daarentegen dat bij mensen die weten donkere wolken te trotseren, meer de zon waarderen. Het leven is een feest maar je moet wel zelf de slingers ophangen. Toen wij een man wezen op de dolfijnen langs Meia Praia wuifde hij ons weg, en wilde ongestoord zich bezighouden met zijn mobiel. Ieder zijn ding. Maar je leven raakt niet vervuld door uiterlijke zaken maar door een innerlijk beleven.

Dolfijnen langs Meia Praia

Wil je het wonder zien van bijvoorbeeld dolfijnen langs Meia Praia, dan is het essentieel dat jij je nog als een kind kunt verwonderen over kleine- en grote zaken. De schoonheid kunt zien van al wat er om je heen is. En niet struikelt over een wolkje voor de zon of een graatje in je sardien. Kortom dat zijn kleine onbeduidende zaken die niet aan een te groot verwachtingspatroon voldoen. Focus je op schaarste of op overvloed? Hoe minder je verwacht te ontvangen en hoe meer je geeft, des te meer wonderen jouw wereld nog niet uit zijn. Dus deze dolfijnen langs Meia Praia hadden voor mij een boodschap; Er is plenty! Leef vanuit een besef van overvloed en spring uit de ban! Vier, geef en wees tevreden met wat je hebt. Want dat is veel!