De tops en flops van 2022

De tops en flops van 2022

Gelukkig nieuwjaar! Wat is afgelopen jaar voorbijgevlogen. Time flies when you’re having fun. Hoe is jouw afgelopen jaar geweest? Heb je er met tevredenheid op teruggekeken of denk je; “Wat een flopjaar, laten we die deur maar snel dichtgooien.” Of was 2022 een topjaar, met inspirerende gebeurtenissen. Nu is een jaar natuurlijk niet enkel gevuld met tops of alleen maar met flops. Onlangs kreeg ik van een paar gasten terug; “Mijn top van 2022 was het verblijf bij jullie!” Groter compliment kun je niet krijgen.

Onze traditie is om op oudejaarsdag terug te kijken naar het afgelopen jaar. En om maar mee te gaan met onze tijdgeest, leggen we de nadruk op onze tops. Maar reflecteren we ook over onze flops. Om deze niet weer te herhalen in het nieuwe jaar. Dus nu op deze nieuwjaarsdag ga ik het hebben over mijn tops en flops van 2022.

Flops van 2022

Want wat waren mijn flops van 2022? Zelfs mijn jaarhoroscoop voor 2023 waarschuwt mij om deze flop vooral niet te herhalen; “Dit jaar leg je de basis voor nieuwe projecten in jouw leven. Om deze te laten slagen, wil je je ontdoen van toxische energie en drama.” Als een uitlopertje van 2021 heb ik toch weer aan het begin van 2022 een flop herhaald; ‘Te veel luisteren naar een gebed zonder einde.’ Want dan wordt een kwaliteit van empathie tot een valkuil. In het begin voel ik mee met; ‘Wat naar voor je’. Maar na een herhaling van zetten bedenk ik mij; ‘Dit gaat door tot het einde der tijden. Want wat ik vooral mis is; ‘Wat leer je van deze tegenspoed’. Dus mijn leerschool is als het me te veel energie kost, voor mezelf zorgen. In plaats van voor die ander.

Tops en flops 2022

Daar tegenover staat de top dat waar ik mijn valkuil dicht, er deuren opengaan. Want mind you, er zijn genoeg mensen die persoonlijk leed delen zonder dat het je energie kost. Integendeel. Je voelt dat je hart opengaat. Zowel wat vrienden als gasten betreft, word ik doorgaans omringd door mensen die verantwoordelijkheid nemen voor hun leven. Die het nodige meemaken zonder dat ze zich misdeeld voelen. Maar het juist zien als leerproces. Vaak is er ook een bron van herkenning. Dus leer ik er zelf ook van. Bovendien weten ze zaken te relativeren met een goed gevoel voor humor. En daar krijg ik juist energie van.

De top van 2022

Daar aansluitend kom ik bij mijn volgende top van afgelopen jaar. Het was het jaar van de cadeaus. Hiermee bedoel ik niet in materiële zin. Maar een hart onder de riem die mijn hart deed smelten. Dit na tweemaal afscheid nemen van dierbaren in één maand. Bovendien was het een aanleiding tot mooie gesprekken. Want iedereen krijgt in zijn leven te maken met verlies. Tegelijkertijd was er ruimte voor lichtvoetigheid en veel Joy. Dus een jaar met meer balans in geven en ontvangen.

Een mens lijdt het meest…

Vervolgens benoem ik mijn volgende flop. Mijn oma had een mooie mengelmoes van wijs en onwijs te zijn. Een warme vrouw vol levenslust. Van jongs af aan zei ze tegen me; “Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, maar dat nooit op komt dagen, zo heeft hij meer te dragen dan God hem te dragen geeft.” Want soms kan ik mij zorgen maken om niets. Vooral om dierbaren. Met name als het onze viervoeters aangaat. “Oh Sammy (jonge kater) is nog op pad, waar zou hij zijn?”

In gebreke blijven

Of mij druk maken omdat ik al snel het gevoel heb dat ik in gebreke blijf. Zoals laatst had ik een horoscoop voor een gastvriend geschreven. Maar er ontbrak feedback. Dus ik dacht: ‘Ze vindt het vast een flop’. Twee weken later kreeg ik een heel lief bericht: “Heel erg dank. Ik ben er erg blij mee en ga ermee aan de slag.” Of onlangs vroeg ik me af; “Zullen de gasten het wel naar hun zin gehad hebben.” En al rap krijg ik weer een bericht; “Bedankt voor alle informatie en het fijne verblijf.”

In de wolken

De tegenhanger van deze flop om me onnodig druk te maken is dat als het echt spannend wordt ik makkelijk koers houdt. Zoals het roer omgooien. Emigreren. Verhuizen. En bij het besturen van een microlight tweezits vliegtuigje ben ik letterlijk en figuurlijk in de wolken. Net als in dat ultralight vliegtuigje kan ik snel schakelen. Zo ben ik in het hoogseizoen twee keer naar Nederland gevlogen om afscheid te nemen van mijn vader. Thuis pak ik dan meteen de draad weer op om met liefde en passie mijn werk te doen. Dat komt ook omdat de mensen die ons plot betreden veelal ‘top of the bill’ zijn. Met wie verbinding, verdieping en vreugde hand in hand gaan. Dus op sommige momenten kan ik ‘go with the flow’ gaan met een blindelings vertrouwen in het leven. En dan is het weer even weg.

Vredig begin 2023

Kortom, over het algemeen was 2022 voor ons top! Als je vergelijkt wat er in de grote wereld gebeurd en hoe onze kleine wereld zich vult met onze 7 V’s dan is het zelfs ‘over de top’. Helemaal als je gezond bent. Nogmaals lieve mensen, wij danken dat jullie part of the top 2022 waren. En hopen samen met jullie dit jaar weer hoogtepunten te beleven. Zo verzamelen we in 2023 weer de tops en leren we van de flops.