De magie van het leven

De magie van het leven

Zittend op de voorste rij ontwar ik een prachtige vlinder. Die dan weer dwarrelt boven de grafkist van mijn vader. Dan weer schittert in het zonlicht door de glas in loodramen van het mooi kerkje in Havelte. “Durk geloofde in wonderen,” zegt de mevrouw die de dienst leidt. “Zoals de Portugese hematoloog die via zijn dochter op zijn pad kwam. En waardoor wij drie extra jaren van hem hebben kunnen genieten.” De vlinder vliegt nu bij de kansel. Als dochter van mijn vader geloof ik ook in wonderen. Zoals de manier hoe ik mijn soulmate Eus heb ontmoet. Het moment dat ik de deur voor hem opendeed was het als een blikseminslag; ‘Coup de foudre’. Zo heftig dat ik alleen uit kon brengen; “Aan de deur wordt niet gekocht”. Nu zijn we al 16,5 jaar samen en 16 jaar gelukkig getrouwd. Pure magie van het leven.

Dankbaarheid

Dankbaar kijken we terug welke wonderen ons dit jaar weer aangereikt werden. Want de wonderen, en de verwondering zijn de wereld nog niet uit. Als ik terugkijk zijn er te veel om op te noemen. Want het zijn juist de kleine dingen die het doen tenslotte. Maar ik kan een paar noemen die me levendig zijn bij gebleven.

Opleving

Eén van de laatste keren dat we mijn vader bezochten was hij, zoals altijd de laatste tijd, doodmoe. Door vragen te stellen gingen wij samen met hem terug de tijd in. Prachtig te zien dat hij langzamerhand weer pretogen kreeg bij het beschrijven van zijn avonturen in Oost-Indië. Of van zijn beginperiode als veearts. Zo liep hij stage bij een collega in Bognor Regis, Engeland. Het dierenartsen bestaan had toen nog de charme van de serie ‘All creatures great and small’. Op een gegeven moment stond hij op. Wankelde wat. Vervolgens imiteerde hij zijn collega’s blik toen hij een kater opensneed bij de buik. Denkende dat het een poes was voor sterilisatie; ”Well, no eggs here, we find them in the rear”. Gouden momenten in de magie van het leven.

De magie van de oceaan

Vooral afgelopen jaar heb ik intens genoten van de Atlantische. Of het nu zwemmen in of wandelen langs de oceaan was. Het is voor mij de ultieme ‘quick charge’, tijdens een drukke dag. Zo krijg ik energie bij het zien van de schittering van de zon op het azuurblauwe water. Of bij het horen naar het geruis van de branding en het me laten drijven op de golven. De optimale levenselixer is om ’s morgens tijdens de zonsopgang een duik te nemen in het frisse water. En dan langzaam omarmd te worden door de zonnestralen. Da’s pas echte magie van het leven. Wat zijn we dankbaar dat wij de Atlantische Oceaan als buurvrouw hebben!

Intimiteit

Nu corona niet meer zo’n issue is, merk ik hoe fijn het is om elkaar weer aan te raken. Gezegend met zo’n knuffelbeer als Eus kom ik niets te kort. Maar een arm om je heen of een subtiele aanraking horen bij de magie van het leven. Zo ook ware betrokkenheid. Zo zal ik nooit vergeten hoe mijn vrienden in de tijd van het verlies van mijn vader mij door heel Nederland loodsten. Geduldig luisterend naar mijn voorbereiding voor wat mijn dankbetuiging zou zijn tijdens de dienst. Zodat ik het op een gegeven moment zou kunnen spreken zonder vol te schieten. En dan de vrienden die naast mijn vader wonen en me liefdevol opvingen. Goede gesprekken gepaard met een fijn glas wijn dat alles verzachtte. Hoe raar het ook klinkt, deze intensieve periode heb ik als rijk ervaren. Waar de lach en de traan hand in hand liepen.

Elkaar de hand reiken

De dag na de begrafenis, vloog ik terug voor een teambuilding thuis. Voor een fijne club managers/programmeurs. Zij waren niet bekend met zo’n alternatieve training; ‘teambuilding door middel van handlezen’. Deze fijne mensen die normaal gestigmatiseerd zouden kunnen worden als ‘nerds’ waren zeer openhartig. Ontroering alom en de schaterlach was niet van de lucht. Dit werk is als goud in mijn hand. Onlangs mochten wij weer zo’n heerlijke groep mensen verwelkomen. Die zich dus in de handen lieten kijken. De openheid en genegenheid die dan ontstaat binnen een groep. Elkaar de hand reiken om zo een trapje hoger te komen op de ladder van bewustzijn hoort ook bij de magie van het leven. Hoe mooi is het om elkaars leven te verlichten door elkaar op te lichten, en in het zonnetje te zetten.

Magie van het leven

Zo vindt er ook magie plaats tussen al die lieve mensen die hier het huis in en uit lopen. Want er ontstaat altijd een verbinding. Zelfs zo dat zij contact met elkaar onderhouden in Nederland. Deze gastvrienden zorgen ervoor dat wat wij doen, naast de praktische bezigheden, niet als werk ervaren. Maar ‘a way of life’. Naast dat vaak lief en leed gedeeld wordt is er veel ruimte voor humor en Joy. Dat ontstaat gewoon. Volgens mij heb ik dit jaar nog nooit zoveel gelachen naast de tranen van verlies.

Mijn advies zo aan het einde van het jaar; tel de wonderen die jouw wereld nog niet uit zijn. En geloof in de magie van het leven. Hiermee willen wij iedereen bedanken die bij gedragen hebben aan dit prachtige jaar.