De deuren naar Portugal zijn weer open

De deuren naar Portugal zijn weer open

Welkom! De deuren naar Portugal zijn weer open! Deze week hebben wij onze eerste gasten weer na maanden. Wat heerlijk om ze te zien en te spreken. Ondanks het Nieuwe Normaal, voelt het weer als gewoon. Met afstand gevoelsmatig dichtbij. Toch heeft deze niet geplande retreat, de lockdown, voordat de deuren naar Portugal weer open konden gezorgd voor open binnen deuren. Leren leven in het tijdloze. Het niet weten waarheen en wanneer. Tijd om stil te staan bij al je zegeningen. Want net zoals de zon iedere dag opkomt, ontvouwen er zich gedurende een dag mooie momenten, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Ondanks dat we lang niet wisten waar ons volgende honk zou zijn, heeft deze time-out voor een meer basaal thuisgevoel gezorgd. Doordat vele afleidingen wegvielen, meer senang voelen in mezelf.

Innerlijke rust

Hoewel mijn mind me soms terug leidt naar oude patronen, voel ik sinds een paar weken meer rust. Geniet ik anders van de prachtige natuur; het vogelgezang, de groene kleuren, de hoorbare stilte en het gewoon kunnen staren naar de horizon. Desalniettemin zijn de Zoom cursussen en- consulten een welkome afleiding. Sessies waar ik geïnspireerd door raak. Al snel vermeed ik enig nieuws over wat er in de wereld gebeurd. Niet om mijn kop in het zand te steken, maar om mij niet af te leiden van wat belangrijk is. Want er zijn zoveel mensen met zoveel meningen op het beeldscherm te zien. Concluderend dat eigenlijk niemand het fijne ervan weet. Op zoek naar een zondebok worden zelfs de Chinezen of de rijken der aarde van pandemie stichting beticht. Sorry, maar mijn deuren naar Portugal blijven open voor waarachtige voeding en tijd verdrijf.

Verbinding

In de tijd die ons nu gegeven is, kunnen we niet weglopen voor de nare en soms zelfs hele verdrietige situaties. Hierdoor worden we echter wel geleid naar de essentie van het leven. Zo moet een lieve collega onverhoopt naar Nederland, om afscheid te nemen van twee dierbaren. Zij schrijft; “ Ik ben dankbaar dat ik daar kan zijn en dit mee mag maken.” Een enorme verbondenheid met familie en vrienden. Bovendien als je van zo dichtbij geconfronteerd wordt met de dood, besef je pas echt hoe waardevol het leven is. Genieten van dat wat niets kost maar onbeschrijfelijke waarde heeft zoals verbinding. Is het niet mooi hoe er internationaal samen gewerkt wordt om te zorgen voor alle zieken. Hoeveel mensen urenlang werken ten dienste van de mensheid. Nu de deuren van Portugal weer open zijn, is het juist die verbinding die we met gasten willen delen.

Tijd van schiften

Ondertussen zijn wij al aan het opruimen. Wij schiften welke spullen wij mee willen nemen en welke we weg willen geven of weg doen. Ook intern vindt er een schifting plaats. Welke overtuigingen nog waardevol zijn en welke we maar beter bij de vuilnis kunnen zetten. In tijden van verandering wordt vaak helder wat echt is of wat slechts een illusie is. Of welke issues een groef zijn, die nu wel eens uitgesleten is. Anders blijf je een wond maar open rijten zonder dat het geheeld wordt. Ga maar eens bij jezelf na, hoeveel tijd je besteedt aan onnodig tobben. Helemaal in deze situatie die onzekerheid biedt. Persoonlijk heb ik bij tijden meer last van innerlijke onzekerheid dan wat de toekomst brengen moge. Samen met een fijne gastvriendin waren we het stevig met elkaar eens; ‘ Het is een les om andermans zaken niet zo op ons in te laten haken.’

De deuren naar Portugal zijn weer open

En nu de deuren van Portugal weer open gaan, wil ik familie, vrienden en gasten bedanken voor het online met ons delen en/of meedenken. Ondanks dat Rutte adviseert vakantiegeld uit te geven in Nederland, zijn er bij ons zes nieuwe reserveringen binnen gekomen. Want als jij je aan de voorschriften houd hoef je in de Algarve niet zo bang te zijn dat je besmet raakt. Vooral hier in de bergen, vind je juist zuivere lucht voor de longen. Net als in Davos, maar dan veel goedkoper. Daar komt nog bij dat we het huis tot in den treure gedesinfecteerd hebben. Plus dat gasten zich in alle vertrekken veilig kunnen bewegen door middel van hand gels, sprays en maskers. Hieruit volgt dat alles hier organisch en ongedwongen verloopt.

Samenhorigheid en natuur behouden

Alle ondernemers hier in de Algarve zijn blij jullie weer te ontvangen nu de deuren naar Portugal weer open zijn. Laten we wensen dat we het stukje rust en samenhorigheid niet uit het oog verliezen. Dat we deze crisis als een wake up call hebben mogen ervaren om nog meer vreugde en verbinding in ons leven toe te staan. En dat we moeder natuur sparen.