Brug naar een nieuwe toekomst

Brug naar een nieuwe toekomst

Terwijl wij samen genieten van Eus’ overheerlijke kerstlunch op ons terras speelt op de achtergrond;”So this is X-mas And what have you done .” Dit zet me aan het denken. Ja, wat hebben we gedaan in 2020? Daarnaast, wat hebben we van dit bijzondere, maar ook bizarre jaar geleerd? Want wie had ooit kunnen bedenken dat we elkaar zouden begroeten met onze ellenbogen en met mondkapjes zouden rondlopen. Maar ja, in iedere verwarrende situatie zit een les. Dus ook in deze. Daarom ben ik erg benieuwd wat jouw les is. Zo ook, wat je verwacht van 2021? Is dat het jaar waar het einde van alle beperkingen aan de horizon prijkt? Gaan we naar een nieuwe toekomst?

De les van 2020

Zo heb ik een aantal mensen uitgenodigd om een antwoord te geven op de volgende vragen; Wat heb je geleerd van 2020? En wat verwacht je van 2021? Ik was blij verrast met de diverse antwoorden en raakte zelfs geëmotioneerd. Ik vond het inspirerend om te horen dat 2020 aanleiding gaf om het roer om te gooien. Sommigen verkozen zelfs om in een ander land te verpozen. En met succes! Op de eerste vraag kreeg ik het volgende heldere antwoord; “Het leren accepteren. Er het beste van maken en genieten van wat er wel mogelijk is. Zelfs kreeg ik als antwoord; “2020? ‘the best year ever!’ Ik heb namelijk een dolle sprong gewaagd en ben geëmigreerd naar de Algarve. Hierdoor ben ik drastisch uit mijn comfortzone gestapt. Dit heeft mij zoveel vrijer gemaakt. Want nooit heb ik zoveel gelachen en genoten als in dit jaar.”

Naar een nieuwe toekomst

Zo kreeg ik op de valreep van 2020 een bericht van iemand die ook het roer omgegooid had. Na dertig trouwe dienstjaren had hij zijn vaste baan opgezegd en gekozen voor eigen ondernemerschap. Zijn mening was;” Voor mij was 2020 het jaar van extreme uitersten. Aan de ene kant opgesloten thuiszitten maar aan de andere kant bracht dat de vrijheid waar ik naar snakte. Los van mijn vaste werkgever. Tijd om naar een nieuwe toekomst te werken. Aan de ene kant de angst en aan de andere kant de hoop. Mijn gevoel gaf aan dat 2020 mij een schoenlepel gaf die mij naar een nieuwe toekomst zou brengen. Dus tegenover die angst stond juist die opwinding! We kunnen niet doorgaan zoals we altijd gedaan hebben. Inmiddels zijn we geëmigreerd en volop bezig met het verbouwen van onze fonkelnieuwe B&B.

Terug naar de basis

Wat ik geleerd heb van 2020 is dat dit geen jaar was voor meeslepende veranderingen. In plaats daarvan werden we teruggeworpen naar de basis. Daar waar alles begint. Dus genieten van de kleine dingen. Genieten van elkaar. Met Kerst hebben wij bijvoorbeeld heel erg genoten van ‘the most slow down Christmas ever’. Hoewel minder kwantiteit aan dierbare gasten aan tafel des te meer kwaliteit qua beleven.

Dichter bij elkaar

Door de volgende reactie raakte ik geëmotioneerd. Iemand die de gevolgen van deze pandemie van dichtbij heeft mee gemaakt. “Wat ik geleerd heb van 2020 is dat soms hele nare gebeurtenissen mensen tot elkaar kunnen brengen. Wat de verschillen, die eerst in de weg stonden, onbelangrijk maken. Door het overlijden van mijn broer zijn we als zussen dichter bij elkaar gekomen. We hebben onze emoties kunnen delen. Zo hebben we elkaar op een ander niveau leren kennen.”

Vertrouwen en dankbaar zijn

En wat we zelf geleerd hebben. 2020 was voor ons een ware brug naar een nieuwe toekomst. Een jaar van opruimen, installeren en renoveren. Van chaos naar ordenen. We hebben leren vertrouwen. Na veel hobbels op het huizenvlak zijn we zielsblij met het huis wat ons toegevallen is. Ondanks of dankzij de continue dreiging en het bombardement aan slechte berichten, genieten we nog meer van elk moment. Iedere dag voelen we dankbaarheid, voor de fijne mensen die we dit jaar weer ontmoet hebben.

2021, de brug naar een nieuwe toekomst

Wat ik vooral hoorde was; “nog meer genieten, nog meer de dag plukken.” En ook; ” meer met mijn creativiteit aan de slag gaan.” Of “Ik zie 2021 als een brug naar een nieuwe toekomst. Met de komst van de vaccins is er licht aan het eind van de tunnel. Dus we kunnen weer denken aan post-corona. Zo kunnen we, zoals na de tweede wereldoorlog, weer met zijn allen bezig met de opbouw. En dan niet terug naar het leven wat we hadden, maar gezamenlijk werken aan een meer duurzame wereld. Ook voelen we meer waardering voor wat we gemist hebben. Zoals de fysieke verbinding met elkaar.”

Het waarderen van de natuur

En; “In 2021 verwacht ik een einde van alle lockdowns. Terug naar het oude normaal. Ik kijk vooral uit naar de lente. Naar heel veel zon! Wat ik mee neem van 2020 is het waarderen van de natuur, en wat zij ons brengt tijdens al haar seizoenen. Dus daar kijk ik naar uit, en vooral… weer een mooie reis maken!”

Vandaag komt nooit meer terug

“We zijn altijd spontaan in acties. Want het kan ineens alles over en uit zijn. Als alles weer normaal is zullen we nog meer als nu elk moment benutten om te genieten. Want later is allang begonnen en vandaag komt nooit meer terug.”
Met deze wijze woorden focussen wij ons op dit nieuwe jaar. Ons motto voor 2021 is dan ook; ” Blijven genieten, dankbaar zijn en waarderen wie en wat ons omringd. Zoals jullie. Wij wensen jullie dan ook een gelukkig en gezond 2021, met veel liefde en levensvreugde.