Uitgebloeid? Hoe floreren in de overgang?

Uitgebloeid? Hoe floreren in de overgang?

Met de ogen deemoedig gericht op haar beeldscherm, kopje koffie in de hand en pruilende onderlip zit ze voor over gebogen op een bank. Net terug van een botox reisje Bangkok, voelt Ingeborg Beugel zich over de vijftig uitgebloeid. Haar documentaire laat duidelijk zien dat vrouwen op middelbare leeftijd overvallen kunnen worden door de menopauze. Het is goed dat dit onderwerp, wat weinig aandacht krijgt, op tafel wordt gelegd.  De documentaire ‘uitgebloeid‘ vind ik echter stigmatiserend. Aldus Beugel; “Vrouwen in de menopauze zijn depressief, geïrriteerd, onhandelbaar en hebben geen zin in seks.” Nou ja????

Slaap te kort

Een andere kritische noot bij dit programma is dat er nauwelijks aandacht wordt besteed aan de slapeloze nachten waarmee vrouwen in de overgang te kampen hebben. Herken je dat? Lange nachten starend naar het plafond, badend in het zweet, waarin Klaas Vaak een ommetje heeft gemaakt. Vroeger had ik last van hormonen in positieve zin. Makkelijk fietste ik door de maandelijkse perikelen heen, geen stemmingswisselingen en weinig ongemak. Totdat ik in de overgang kwam. Gelukkig ga ik niet gebukt  onder de symptomen die Ingeborg onderschrijft maar kom voornamelijk slaap te kort. En zo zijn er veel vrouwen en mannen van alle leeftijden die daar last van kunnen hebben.

Blijven genieten

Wat doe je als je nachten kort of niet slaapt? Niet zozeer door kopzorgen maar gewoon omdat je niet meer als van nature in slaap valt? Of al na drie uren slaap klaar wakker bent. Op een dag sneed ik dit onderwerp aan bij de ontbijttafel en de verhalen waren niet meer van de lucht. Tot mijn verbazing ervaren de meeste vrouwen rond mijn leeftijd hetzelfde probleem. Als echte werkpaarden weten ze  goed te functioneren met een drukke baan. Ze gaan gewoon door. Gedurende de dag neemt echter de alertheid af en de vergeetachtig toe. Bewust van het feit dat het leven is voor even, lukt het mij prima om van iedere dag een feest te maken en te blijven genieten. Hoe kan het ook anders onder mijn omstandigheden.

Proberen en accepteren

Toch moet ik bekennen dat aan het begin van mijn ‘meno mutsentijd’ ik ten einde raad was door de lange donkere nachten met nare spookgedachten. Door ontspanningsoefeningen, goed ademhalen en plezierige situaties visualiserend lukt het mij om in ieder geval een goede nachtrust te krijgen. Het feit dat ik naast een zorgzame man ligt, compenseert. Overdag heb ik van alles uitgeprobeerd; mediteren, homeopathische middelen, pauzes inlassen, melatonine, slaapthee, wandelen en  zwemmen. Het verhoogt vitaliteit maar bevordert niet meteen de slaap. Ook heb ik een coach/dokter ingeschakeld om te kijken of ik nog achterstallig onderhoud moest plegen in het opruimen van oud zeer. Maar dat was niet nodig. Nu doe ik nog een laatste poging met zalf waarbij je op een natuurlijke manier de vrouwelijke hormonen oestradiol en progesteron aanvult. Dan laat ik het los en accepteer……  En wonder boven wonder, deze crème gebruik ik nu drie dagen en slaap weer als een roosje.

Aansporing in de overgang

Wat mij geruststelt is dat het ‘de overgang’ heet, dus het gaat over. Een positieve kant van de overgang is dat deze fase je aanspoort om duidelijke keuzes te maken. Het kaf van het koren te scheiden wat mensen en gedachten betreft. Omring je met dat wat je energie geeft. Het is de tijd van illusies loslaten. Als je nog een droom hebt, is het de tijd om het roer om te gooien. Nu het nog kan. Mocht je gedurende je leven onverhoopt weg gedreven zijn van wie je in wezen bent, dan helpt de overgang in aanloop naar het ouder worden je terug te voeren naar de essentie.

Hoe bloeien we op?

Mijn doelstelling van dit blog is niet zozeer om de zondagmorgen met een zeik- en zeververhaal te beginnen maar meer te checken bij andere vrouwen ( in de overgang ) of mannen met slapeloosheid hoe zij hier mee omgaan. Erkenning van het euvel helpt. En het feit dat 40% van de meno-vrouwen er last van heeft schept een band. Maar hoe kunnen we elkaar helpen met tips om deze fase zo vitaal mogelijk door te komen? Kinderen zijn de deur uit. Er is meer tijd voor jezelf. Hoe kunnen we opbloeien in plaats van uitgebloeid zijn?