Beeld en geluid Algarve

Beeld en geluid Algarve

“Raindrops on roses and whiskers on kittens”, zingen we terwijl we de groene heuvel afdalen richting een azuurblauwe oceaan, die in brand lijkt te staan. De rijzende zon laat zijn oranjerode spiegelbeeld achter in de golven. Al schaterlachend struikelen we zowel over de tekst als over het gesteente als we het pad naar beneden huppelen. Natuurschoon te over; ons dagelijks oplaadpunt. “When I simply remember my favorite things, and then I don’t feel so bad!” zingen we uit volle borst. The sound of music in al zijn glorie. Beeld en geluid Algarve die maakt dat wij in opperbeste stemming zijn. Maar ook omdat we de waarde van onze vriendschap voelen. Dit vintage liedje bevat een tegengif voor coronamoeheid en alle gevolgen van dien. Herinner jouw favoriete dingen en hobby’s. Voer ze uit. En als dat niet kan, reis in gedachten terug naar fijne vakanties en ‘don’t feel so bad’.

Het beste ervan maken

En natuurlijk hebben wij makkelijk praten. Want in de Algarve kun je nog winkelen en naar een restaurant gaan. De cijfers van geïnfecteerden gaan zelfs naar beneden. Wellicht omdat het nu warmer is. Of omdat Portugezen zich toch aan de regels houden. Maar zelfs tijdens een gehele lockdown zoals in Nederland moet je er het beste van maken onder de omstandigheden. Wij mogen dan genieten van beeld en geluid Algarve. Maar ook in Nederland kun je te kust en te kuur qua wandelen in prachtige natuurgebieden.  Het zien van mooie landschappen en het beluisteren van muziek of zingen geeft een positief gemoed. En, je vooral omringen met mensen die het beste in je naar boven halen.

Jezelf kunnen zijn

Want nu je maar twee, en tijdens kerst drie mensen mag ontvangen, kun je selectief zijn. Juist omdat dit zo’n speciale kerst is hoef jij je alleen te omringen met diegenen waarmee je kunt lachen. Of als je verdrietig bent kunt huilen. Kortom met wie jij de vrijheid voelt jezelf te kunnen zijn. Voldoen aan verplichte nummers maken nu het aantal gasten aan tafel te groot. Dus die aangetrouwde familie, die je zelf nooit zou uitnodigen, hoef je niet te zien tijdens de kerstdagen.

Een toren van kracht en inspiratie

Zo zijn er mensen ons voor gegaan die het voorbeeld zijn van hoe je om kunt gaan met beknotte vrijheid. Nelson Mandela zat 26 jaar gevangen, waarvan het grootste deel op Robbeneiland. Samen met Kathrada behoorde hij tot de ANC-leiders die in 1963 tijdens het zogenaamde Rivonia-proces werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Dit vanwege hun verzet tegen de apartheid. Vijftien jaar lang zagen ze geen krant, volgden ze geen nieuws. Ze mochten in het begin maar twee brieven per jaar aan het thuisfront sturen. “Toch probeerden we positief te blijven”, vertelde Kathrada in een interview. Zij waren een toonbeeld en een ‘toren van kracht’ en een inspiratie voor andere gevangenen. “We bleven ervan overtuigd dat we ooit vrij zouden komen, maar dachten niet na over de details. We hadden bijvoorbeeld nooit durven dromen dat Mandela op een dag president van Zuid-Afrika zou zijn.”

 

Beeld en geluid Algarve

Dat Nelson Mandela en Kathrada het zo lang vol hielden kwam omdat zij een doel voor ogen hadden; de mensheid dienen. Zo moet onze inperking van vrijheid een ieders gezondheid dienen. Dus blijf geloven in betere tijden. Bovendien hoeven wij geen 26 jaar te wachten op onze vrijheid. En wat heb je geleerd in de tussentijd? In ieder geval om het leven en je gezondheid op waarde te schatten. En je bewust te zijn van welke vrijheden we nog wel hebben. Weet dat ook jij een voorbeeld en inspiratiebron kan zijn. En het hoeft niet groots te zijn. Laatst kreeg ik fijne feedback op één van mijn FB-posts, waar ik kleurrijk Algarve laat zien door foto’s met een optimistische zin. Beeld en geluid Algarve. Hij schreef; “Zo maak ik zelfs tijdens de lockdown een reis naar de Algarve. Tegelijkertijd krijg ik inspiratie om deze prachtige gebieden te gaan ontdekken.”

Kerstboodschap

Samengevat. Zo aan de vooravond van kerst wil ik deze kerstboodschap mee geven, voor wie er wat aan heeft; Omring je met mensen die je doen zingen en waarbij jij je vrij en blij voelt. Wees je bewust dat jij een voorbeeld kunt zijn voor anderen. Een kleine daad doet wonderen. Dit jaar geeft ons een spiegel. Niet van wat we niet hebben of kunnen. Maar juist dankbaar te zijn voor wat we wel hebben en wel kunnen. Waarbij een goede gezondheid en lieve mensen om je heen het goud is wat er blinkt. Niemand kan jouw hart in lockdown doen, tenzij je daar zelf voor kiest. Niemand kan jouw gevoel van vrijheid afnemen als jij je vrij van binnen voelt. Deze vrijheid beperkende periode is tijdelijk. Je vrij voelen is voor eeuwig.