Een beetje meer, ook in mindere tijden

Een beetje meer, ook in mindere tijden

Laatst las ik de mooie zin; ‘Kun jij je voorstellen in een wereld, waar je dat beetje extra geeft, dat dit onvermijdelijk leidt naar dat het jou meer maakt’. En wij geloven dat. Dat beetje meer dat je geeft, krijg je in duizendfout terug. Als gastvrijheid geven wij gasten of vrienden juist dat beetje meer. Zonder erbij na te denken. Het begint al bij binnenkomst; een welkomstdrankje. Met afhankelijk welk uur een cakeje, een broodje gezond of tapas. Bovendien zo rond vier uur een wijntje van het huis plus een Eus’ gemaakte lekkernij. Zolang de voorraad strekt. Hier willen we een welkom geven, dat men denkt daar in de Algarve is overvloed. En geen schaarste.

Algarve is overvloed?

Zo hoorden we laatst dat gasten moesten betalen voor hun strandhanddoek. Onze accountant lacht zich altijd een hoedje om onze administratie. En glimlacht vriendelijk; “Geef maar hier die papieren.” Wij zouden er niet aan moeten denken voor elke extra service een recibo verde (kwitantie) uit te moeten schrijven. Dat kost tijd. En tijd is geld. Algarve is overvloed, maar niet voor iedereen. Vooral niet voor Portugezen. Dus als je vriendelijk bediend wordt. Of je hulp of tuinman zijn/haar best doet. Geef ze dat extraatje. Want een beetje meer is voor hen veel. Daarnaast win je harten. Besef dat het minimum loon hier 760 euro per maand bedraagt en de huur van huizen huizenhoog zijn. En je bij de lokale supermarkt Pingo Doce net zoveel betaald als bij Appie thuis. Dan denk je, hoe doen ze dat?

Win harten

Door keihard te werken. Soms hebben ze vier baantjes tegelijkertijd. Maar dat beetje meer geven, hoeft zich niet altijd te vertalen door geld. Want waar in deze wereld een manco aan is;’ Het gevoel gezien en gehoord te worden.’ Wij krijgen hier gasten van diverse pluimage. Zij ervaren de Algarve is overvloed. Nu een leuk drietal broers op middelbare leeftijd. Ruwe bolsters, blanke pit. Genoeg mee gemaakt de laatste jaren. Een luisterend oor is dan genoeg. Of gewoon dat ze zichzelf kunnen zijn. Het zijn niet de personen die hun ziel en zaligheid bij een psycholoog neerleggen. En wat kost een luisterend oor? Bovendien wat levert het je op? In ieder geval inzicht in de menselijke psyche. Maar veel belangrijker; je wint harten. Wat onvermijdelijk je eigen hart vergroot.

Maak je talenten kenbaar aan de wereld

Dit werk wat we doen verrijkt ons leven. Naast het B&B werk geef ik ook cursussen en consulten. Onlangs waren er een moeder en dochter voor een tarotcursus. Super gemotiveerd en eager om te leren. Ook over zichzelf. Eus bereidt dan altijd hummus of guacamole om toch bij de les te blijven. Via de kaarten komt naar voren dat moeder en dochter elkaar spiegelen in hun perfectionisme. Dat zij slechts een duwtje in de rug nodig hebben om hun talenten kenbaar te maken aan de wereld. Er werk van te maken. Hoe mooi is dat! Niet alleen in de Algarve is overvloed, maar overal in de wereld zijn er mogelijkheden.

Dat beetje meer hoeft niets te kosten

Dus het gaat juist om ‘dat beetje meer’ in het alledaagse leven. Zoals ik schreef; ‘dat beetje meer’ hoeft niets te kosten. Zoals op dit moment wordt er een prachtige boardwalk gemaakt langs het strand van Meia Praia. De werkmannen zijn al om 7 uur hard aan het werk met zagen, spijkeren en meten. Iedere morgen maken we een praatje met ze en laten we blijken hoe blij we zijn met deze vooruitgang. Ook hoe mooi ze de bankjes en prullenbakken hebben geïnstalleerd. Zo’n praatje geeft je nog meer het besef dat je hier thuis voelt. Dat je deel uitmaakt van een geheel. Een blijk van waardering doet wonderen. Vooral als je dat niet vaak krijgt. Wij blij, zij blij. Met een glimlach verover je de wereld.

Een band zoals familie

Met dat ‘beetje meer’ kunnen we nu bouwen op een fijne vaste gastvriendenkring. Waar we in verbinding veel voor terug krijgen. Een band, alsof familie langskomt. Uit deze vaste gastvriendenkring ontstaan vriendschappen zoals met mijn beste vriendin Anja. Door dat beetje meer hebben wij van hen zoveel gekregen. Zij zijn voor mij nu dat beetje thuis in Nederland. Vooral sinds mijn vader is overleden zijn zij als familie. Tijdens de uitvaartdienst zat ik alleen vooraan bij de kist. Maar voelde de warmte van Anja en Nol achter mij. Na de dienst liep ze arm in arm met mij de kerk uit. Waarbij bekenden vroegen; “Ik wist niet dat je nog een zus had.” “Jazeker”, beaamde ik, “alleen hebben we andere ouders”.

Pluk iedere dag met dat beetje meer

Kortom, geef iedere dag jezelf en anderen dat’ beetje meer’. Niet alleen honden hebben een treat nodig als blijk van waardering. What goes around comes around. En zo houd je de cirkel van geven en ontvangen draaiende. Maar weet wel aan wie je geeft. Niet aan een bodemloze put. Want daar verdwijnt je gift in een moeras, en verlies jij je energie. Pluk iedere dag met dat ‘beetje meer’!