15 jaar The Art of Joy; B&B plus Algarve!

15 jaar The Art of Joy; B&B plus Algarve!

Ja, en dan is het zover! Vieren, al vijftien jaren lang. Time flies when you’re having fun. Als de dag van gisteren herinner ik mij de komst van onze eerste gasten op 12 april 2007. Een directeur van een coaching instituut, een CEO onroerend goed, en een topman van een zorgorganisatie. Dus drie geslaagde ondernemers. Ieder wilde een eigen kamer. De ‘Wows’ en de ‘Ah’s waren niet van de lucht bij het zien van het uitzicht op de Algarviaanse kust. Bij aankomst koffie naar wens met Eus’ onvervalste broodjes gezond. Ons handelsmerk; Gastvrijheid vanuit overvloed. Gedurende de jaren gingen wij beseffen wat onze missie was. Wat wij met onze gastvrienden willen delen vanuit deze vanzelfsprekende gastvrijheid. Namelijk de zeven V’s; Verbinding, Vreugde, Vrijheid, Verdieping, Vertrouwen, Vernieuwing en Veiligheid. Zo kenmerkend voor onze B&B plus Algarve. Onder ‘gastvrienden’ verstaan wij alle mensen waar we een band mee opgebouwd hebben.

Verbinding

Laten we beginnen met de verbinding. Omdat de verbinding die we met zijn tweeën voelen, als partner en als collega’s, het kloppend hart is van waaruit onze B&B plus Algarve opereert. Deze verbinding is ontstaan vanuit een ‘coup de foudre‘, die heel ons leven op de kop heeft gezet. En nu als brandstof fungeert van waaruit wij al die jaren met plezier ons werk doen. Vanuit deze verbinding hebben wij ons verbonden met onze gastvrienden. En vanuit deze wederkerige verbinding is een cirkel van Joy-friends ontstaan. Inspiratie over en weer. Een wisselwerking vanuit verbinding. Zo hebben we al een paar bekroningen op deze kernwaarde mogen ervaren. Namelijk twee keer zijn gastvrienden getrouwd op onze B&B plus Algarve. Waar we beiden mochten fungeren als getuigen. Bovendien is er zeven keer een huwelijksaanzoek gedaan.

Vrijheid

Zo hebben wij ook geleerd geen slaaf te worden van ons werk. Door onze vrijheid niet uit het oog te verliezen. Inmiddels dus de derde V. Hiermee doel ik op dat er ook een grens is aan onze dienstverlening. Want wij nemen de vrijheid om ook tijd voor onszelf in te plannen. En zo houden wij onze cirkel van verbinding draaiende. Ook hebben onze gasten een gevoel van vrijheid nodig om zichzelf te zijn. Een veel gehoord compliment is; “Dit voelt als onze tweede thuis.” Dat wil dus zeggen; ‘Ik voel mij vrij om mezelf te zijn’. Onze vrijheid kwam in het geding in onze B&B Monchique. Tijdens een lang zomerseizoen waren wij gekluisterd aan huis door mogelijk brandgevaar. Dit heeft ons doen besluiten om af te dalen naar de kust. Wat voor ons inhield; een opwaardering van al onze zeven V’s. En dus nog meer Joy!

De motor van onze B&B plus Algarve

Zo is die Joy, die vreugde, een basisonderdeel van onze B&B plus in de Algarve. In alles wat wij doen. En dat Vieren we elke dag! Wij voelen ons zo blij met alles wat ons gegeven is, dat wij veel vreugde in ons leven beleven. Vooral samen met de mensen die ons omringen. Dat wil niet zeggen dat wij nooit tegenslagen hebben of verdriet voelen. Weer een andere V. Echter de vreugde voert de boventoon. Ook als gevolg dat wij situaties of relaties, waar minder als vier van onze V’s bij voelbaar zijn, mijden. Dus we blijven trouw aan onze kernwaarden. En zijn wars van de V van veinzen. En op één of andere manier ontstaat die vreugde altijd. Maar niet iedereen houdt van onze vreugde. In ons eerste jaar kreeg ik van een gast het verwijt; “Je lacht te veel.” Een eenmalig incident in al die vijftien jaren.

Verdieping, Vertrouwen en Veiligheid

Nu moet je niet denken dat we in onze B&B plus Algarve onze sores weglachen. Integendeel. Er wordt hier tussen onze gastvrienden veel gedeeld. Over wat hun of ons bezighoudt. Lief en leed. En zo ontstaat er verdieping. Ook al zie je elkaar één keer per jaar of zelfs minder. Je wandelt een stukje van het leven met elkaar op. Dat is ware rijkdom. Over en weer leer je van elkaar. En ervaar je er- en herkenning. Maar dan moet je wel elkaars vertrouwen hebben gewonnen. Zo moet ook de omgeving veiligheid bieden. Menig lach en traan is er met gastvrienden gedeeld die afscheid moesten nemen van hun partner of kind. Zo zijn deze drie kernwaarden eigenlijk zusjes van elkaar. Waarbij de één niet zonder de ander kan.

Vernieuwing

Wil je jong blijven dan helpt een jonge geest. Die steeds weer nieuwe uitdagingen zoekt. Zo hebben we elke keer weer nieuwe weken georganiseerd. Of geïnvesteerd in onze B&B plus Algarve. Risico genomen om ons te verkassen richting de Atlantische. Wat één van onze beste keuzes ooit is geweest. Op de één of andere manier is de zwaarte van het graniet van ons afgevallen en opgelost in de oceaan. Het mooie is dat we ook weer gastvrienden ontmoeten, jong tot jong bejaard, die op hun beurt ook weer nieuwe plannen met ons delen. Zo krijg je kruisbestuiving. Sommige gasten zijn zelfs bij ons in de buurt komen wonen.

Zowel in huis als tuin zijn we met vernieuwing bezig. Er zijn weer tal van nieuwe begeleide wandelingen, cursussen en workshops. Zowel Live als online. En volgend jaar stoppen we met de groepsweken, om gastvrienden de gelegenheid te geven een op maat gemaakte vakantie samen te stellen.

Vieren

En het blijft vieren, want elke dag is het weer een feest. Zijn er mooie momenten te plukken. Want de lentebloemen bloeien weelderig, het getjilp van vogels is niet van de lucht. Bovendien kunnen we weer een dip in de Atlantische wagen. En raakt onze B&B plus Algarve weer gevuld. Met grote dank aan jullie die bijgedragen hebben aan onze Joy! Op naar een volgend Jubileum vol V’s.