Blinken en verzinken

Blinken en verzinken

‘’Whoaaa!’’ Stuntelend op haar stok, maar oh zo charmant probeert Grace samen met haar paradijsvogelachtige vriendin Frankie, paarse vibrators te verkopen aan een up seventy kerkelijke club. De serie Grace and Frankie is oh zo karikaturaal en melig, echter doet mij regelmatig in een onbedaarbare slappe lach onderdompelen. De serie laat twee op leeftijd zijnde vrouwen zien die door het lot gedwongen zijn om te opereren als partners in crime. Dit terwijl ze heel verschillend zijn. Jane Fonda die de rol van Grace vertolkt, is een deftige controlefreak die door de zweverige hipster Frankie losser wordt. Beiden beginnen, de pensioengerechtigde leeftijd voorbij, nog aan een vibrator business. Dit om zich jong te voelen en nog mee te doen in de maatschappij. En wellicht om de angst voor de ouderdom niet alleen te vullen met martini’s en cocktails. Beide dames vechten met hun leeftijd.

Moeite hebben met je leeftijd

Vooral Jane Fonda ziet er nog goed uit voor haar leeftijd ( 81). Haar geheim? Veel bewegen, de juiste voeding én plastische chirurgie. Maar fitness, caloriearm eten en een regelmatig bezoek aan haar plastische chirurg ter waarde van soms 37.000 dollar lijkt wel een obsessie. Lachwekkend of niet, we herkennen de symptomen van het soms moeite hebben met onze leeftijd en het verjaren van de looks. Wat ons echter meer bezig houdt; als we nog een droom willen waarmaken dat gisteren al te laat is. We gaan dus meteen aan de slag.

Hormonen die door je lijf gieren

Ookal zijn wij beiden nog fit en kwiek, soms kunnen we terug verlangen naar de jeugd. Terwijl wij langs de rivierbedding de oceaan tegemoet lopen, zien we een jong zoenend stel. De wereld om hen heen bestaat niet. “ Zie je dat?” vraagt Eus, zijn ogen gepriemd op de tortelduifjes. “Dat zou ik nog wel eens willen, dat mijn hormonen door mijn lijf gieren, bezit van me nemen en ik mij één en al testosteron voel. ” Ha, ha, haaaa! ” ik schiet weer in de lach. Alsof wij in de serie Grace en Frankie figureren. “ Beste oerman, je bent testosteron genoeg voor je leeftijd.”

De nadelen van het verzinken

Iedere leeftijd heeft zo zijn voor- en nadelen. Het afscheid van de jeugd. Het zien dat je lijf krimpt in de hoogte en wellicht uitdijt in de breedte terwijl je leeftijd toeneemt. Welke crème je ook smeert, rimpels markeren het verloop van de tijd als jaarringen het gezicht. De meno– en penopauze problematiek, kan als je de diepere waarde er niet van doorvoelt, en de stoptekens negeert, je regelrecht doen afstevenen richting een midlifecrisis. Toch concentreer ik mij liever op de vele voordelen.

De voordelen van blinken op leeftijd

  • Meer innerlijke rust. De Sturm und drang om je te bewijzen en te wedijveren neemt af
  • Je laat je niet meer zo opjutten, door negatieve gedachten over jezelf of reacties van anderen
  • Je weet wat je wilt en je gaat ervoor, je hebt tenslotte minder jaren te verliezen
  • Tijd wordt anders ervaren waardoor je meer tijd neemt om intens te genieten van kleine dingen die groots voelen
  • Door levenservaring weet je beter te relativeren. Je kunt levenslessen delen en uitdragen.
  • Intimiteit is intiemer en dieper verbonden
  • Je moet niet meer zo, maar je mag
  • De ballonnen van illusies zijn allang doorgeprikt, dus de teleurstellingen worden minder heftig
  • Je verspilt geen tijd meer aan gecompliceerd gedoe
  • Je wilt zin geven aan je leven en de/jouw wereld mooier achterlaten

Hoe ervaar jij jouw leeftijd? Wat zijn voor jou de voordelen van het ouder worden en wat voelt voor jou nadelig?